CAD Accent | Arkance Systems heeft een nieuwe versie uitgebracht van InfraCAD Map, versie 7. Deze biedt zowel nieuwe functies als verbeteringen van bestaande functionaliteit. De belangrijkste vernieuwingen zijn gericht op sterk verbeterde methodes die het Kadaster via haar portaal ‘Publieke Dienstverlening Op de Kaart’ (PDOK) aanbiedt, zoals de BGT en Kadastrale kaart. Daarnaast ondersteunt InfraCAD Map vanaf versie 7 ook 4K-monitoren. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste wijzigingen.
Al geruime tijd zijn de services van PDOK zwaar overbelast vanwege de enorme populariteit van de BGT. Dit resulteert in langere wachttijden en de laatste tijd bleken de downloads steeds vaker niet compleet. Het Kadaster heeft dit probleem onderkend en is druk bezig geweest met het inrichten van een nieuwe service. Het resultaat mag er zijn. CAD Accent | Arkance Systems heeft de ontwikkelingen op de voet gevolgd en geïmplementeerd in de nieuwe versie van InfraCAD Map.
Het aanvragen van BGT en Kadastrale kaart heeft een andere werkwijze gekregen. Voorheen werd het gebied ‘real-time’ samengesteld tijdens het downloaden. In de nieuwe methode wordt een gebied aangevraagd door de gebruiker en al direct op de PDOK-servers samengesteld. Hierna wordt dit gebied beschikbaar gesteld als een downloadbestand en blijft ongeveer een werkdag beschikbaar. Het grote voordeel is dat de gebruiker tussen de aanvraag en het verwerken niet meer hoeft te wachten én meerdere gebieden in één keer kan aanvragen. In InfraCAD Map is het daarom mogelijk gemaakt om meerdere gebieden in batch aan te vragen en op een later moment te verwerken. Het is nu ook mogelijk om de verwerkte gebieden te bewaren. Zo kunnen deze worden gedeeld met collega’s of worden gebruikt in andere applicaties zoals InfraWorks.
Het testen van de nieuwe BGT service heeft een enorme winst laten zien in snelheid. In de nieuwe werkwijze wordt in twee stappen naar een tekening gewerkt. De eerste stap, het aanvragen en downloaden van de stad Oss (ca. 15km²), duurde pakweg anderhalve minuut. In de tweede stap wordt de download verwerkt naar een volledige NLCS tekening in AutoCAD. Dit kostte ongeveer 3 minuten. Met de oude methode duurde dit meerdere uren.
Voor de Kadastrale kaart gold dat het Kadaster de ‘oude methode’ nog tot 1 april 2020 bleef ondersteunen. Vanaf nu kan met InfraCAD v6 dus geen Kadastrale kaart meer worden verwerkt. Voor BGT geldt dat het Kadaster na de zomer stopt met het ondersteunen van de oude methode. Voor gebruikers van InfraCAD Map is het dus belangrijk om tijdig over te stappen naar v7.
Steeds meer gebruikers stappen over op 4K monitoren. Hiervoor is het noodzakelijk om de interface (dialoogvensters) volledig te vernieuwen. InfraCAD Map v7 is voorzien van een volledig nieuw jasje; elke databron heeft een overzichtelijke drop-down en informatieve tooltips. Ook de Wizards hebben een nieuwe look-and-feel gekregen en zijn meer afgestemd op de Windows 10 ervaring.
InfraCAD Map had al de mogelijkheid om data van Klic-meldingen te tonen in een pop-up venster. In de nieuwe versie is deze functionaliteit uitgebreid naar bijna alle databronnen die door PDOK en het Nationaal Geo Register (NGR) beschikbaar worden gesteld. Via deze de pop-up kan de gekoppelde administratieve data worden bekeken en er kan op bepaalde eigenschappen worden gefilterd.
Een veelgevraagde gebruikerswens was om de administratieve data te kunnen exporteren, bijvoorbeeld naar een GIS omgeving. InfraCAD Map v7 kan deze data nu converteren naar Object Data en naar Property Sets, welke met AutoCAD Map 3D of Civil 3D kan worden gebruikt. De tekening kan vervolgens naar wens worden geëxporteerd naar een ander bestandsformaat zoals Esri Shape, met behoud van de oorspronkelijke data.
Ook bij een export naar KML kan de data nu worden meegenomen zodat deze in Google Earth beschikbaar is.
Sommige bronnen bij PDOK en NGR worden met een bepaalde regelmaat bijgewerkt, andere worden slechts één keer samengesteld waarna een nieuwe versie wordt ontwikkeld. Zo is nu de AHN3 landsdekkend geworden en is sinds begin dit jaar de Luchtfoto 2019 beschikbaar gekomen. Deze bronnen worden zelf niet meer bijgewerkt omdat nu wordt begonnen aan het inwinnen van AHN4 en Luchtfoto 2020.
De databronnen in InfraCAD Map zijn geoptimaliseerd en voorzien van administratieve data. Een prettige verbetering is dat bij de NAP Peilmerken nu ook een foto wordt opgehaald, indien beschikbaar. Deze wordt in de pop-up getoond.
De nieuwe versie van InfraCAD Map komt op een goed moment. De nieuwe, snelle verwerking van BGT en Kadastrale kaart zal voor veel gebruikers een verademing zijn. En deze is uiteraard volledig conform de NLCS. Ook de mogelijkheid om administratieve data te kunnen hergebruiken in andere systemen is een sterk punt. In combinatie met de nieuwe frisse layout en ondersteuning voor 4K-monitoren heeft CAD Accent | Arkance Systems een versie uitgebracht die met open armen ontvangen zal worden.