Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Modelleren met 3D en Augmented Reality
Voor fase 1 van de Zuidasdok is zo’n 3.000 ton wapeningstaal nodig.

Modelleren met 3D en Augmented Reality

Complexiteit vraagt om vooraf inzicht

Voor de vernieuwing van de Minervapassage en de bouw van de Brittenpassage van station Amsterdam Zuid is voor de eerste fase in totaal zo’n 3.000 ton wapeningstaal nodig. Gezien de complexiteit van het werk, is veiligheid en het vooraf bepalen van het juiste wapeningspatroon belangrijk. Diepstraten Wapeningstaal past daarom 3D en Augmented Reality toe.

Diepstraten Wapeningstaal is een gerenommeerd bedrijf in de weg- en waterbouwsector alsmede in de industrie. Haar expertise en vakmanschap op gebied van wapeningstaal zet ze al bijna negentig jaar in bij de grotere infraprojecten. Daar komt de uitbreiding en vernieuwing van station Amsterdam Zuid, onderdeel van Zuidasdok nu bij. “Voor het project modelleren we de wapening in 3D”, legt directeur Ed Schipper uit. “Dat is meteen ook onze kracht; we hebben alle disciplines in eigen huis, van werkvoorbereider tot 3D-modelleur en uitvoerend personeel op de bouwplaats. 3D is anno vandaag onmisbaar in ons vak. We hebben direct inzichtelijk of de constructie zoals we het bedacht hebben ook daadwerkelijk veilig uitvoerbaar en conform de geldende normen is. Dankzij de 3D-impressie heb je inzicht in aspecten als ‘welke steigers zijn waar nodig?’ en ‘wat is de beste werkmethode om de wapening aan te brengen?’. Zeker bij de uitbreiding en vernieuwing van station Amsterdam Zuid waar veel wapening nodig is, de intensiviteit hoog is én de werkruimte soms beperkt is, zijn 3D-modellen onmisbaar. We denken mee met onze klanten vanaf het moment dat de wapeningsgegevens bekend zijn. We werken nauw samen met Bouwcombinatie Nieuw-Zuid om zo tot een optimaal ontwerp te komen. Deze samenwerking verloopt heel prettig en bij de werkzaamheden tot nu toe heeft deze werkwijze zeker haar nut bewezen.”

Met een speciale app kunnen medewerkers virtueel door het 3D-ontwerp lopen.

Virtuele rondleiding door ontwerp

Behalve 3D maakt Diepstraten ook gebruik van Augmented Reality. “Onze medewerkers beschikken over een speciale app waarmee ze een platte tekening kunnen scannen op hun tablet of telefoon. Vervolgens krijgen ze een 3D-model te zien en kunnen ze virtueel door het ontwerp heen lopen. Zo krijgen ze een goed beeld van het uiteindelijke product. Daarnaast komt bij ieder 3D-model een stappenplan waarmee ons uitvoerend personeel stap voor stap de constructie kan aanbrengen. Een belangrijk pluspunt zeker omdat de wapeningspatronen voor Zuidasdok intensief kunnen zijn.”

SCL-4 certificering

De logistieke complexiteit van werken op de Zuidas vraagt veel aandacht voor veiligheid. Bij Diepstraten hebben ze hier dan ook een eigen afdeling Veiligheid & Kwaliteit voor en zelfs een speciaal DWS veiligheidsteam. Dat Diepstraten veiligheid zeer serieus neemt, blijkt uit het feit dat ze een SCL-4 certificering hebben behaald. “We hebben daarnaast een eigen veiligheidsapp”, vertelt Siham Tajjiou, verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid. De DWS Veiligheidsapp is speciaal door Siham ontwikkeld voor de medewerkers. “Door al deze aandacht voor veiligheid en welzijn voor onze mensen is het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers enorm toegenomen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?