Met de begrippen People, Planet en Profit (3P) wordt invulling gegeven aan duurzaamheid in de openbare ruimte. Advies- en ingenieursbureau Prommenz neemt de mens als uitgangspunt.
De naam zegt het al. Bij Prommenz staat de mens centraal. Projectleider Laurens Kalwij: “Wij werken vanuit de 3P-begrippen. Bij onze werkzaamheden draait alles om duurzaamheid en de mensen achter een project, van bestuurder tot omwonende.” Prommenz is actief op vier werkterreinen: Ruimte & Ontwikkeling, Infra, Maatvoering en Milieu. Het advies- en ingenieursbureau in Schagen biedt diensten aan in iedere projectfase, van milieukundig onderzoek en ontwikkeling van ruimtelijke plannen tot werkvoorbereiding, directievoering en toezicht van civieltechnische projecten. Omdat het bedrijf naast de klant staat worden praktische oplossingen voor de openbare ruimte geboden met aandacht voor het milieu.
Milieu en duurzaamheid
Zo is onlangs de laatste hand gelegd aan een contract voor circulair, geluid- en CO2-reducerend asfalt, want de vraag is tegenwoordig om zoveel mogelijk bouwstromen te hergebruiken in nieuwe projecten. Kalwij: “Wij zorgen ervoor dat de opdrachtgever een mooi advies krijgt dat vertaald wordt naar een vraag in de markt (contract).”
Prommenz werkt volgens de Sustainable Development Goals (SDGs), om de openbare ruimte beter in te richten. Veel opdrachtgevers hebben zich daaraan gecommitteerd via Duurzaam GWW 2.0. Een middel dat wordt gebruikt is Ambitieweb, waarbij de duurzame ambities van een project per thema worden bepaald. Samen met het projectteam wordt bepaald wat de ambities en -kansen van een project op dit gebied zijn. Deze worden vertaald in functionele eisen voor RAW- en UAV-gc contracten. Ook wordt gebruik gemaakt van DuboCalc. Een tool waarmee duurzaamheid en milieukosten worden berekend van ontwerpvarianten van GWW-werken, om oplossingen met elkaar te vergelijken. Ook de CO2-prestatieladder wordt voorgeschreven in contracten. Uiteindelijk leidt dit tot een ontwerp en een contract waarin de duurzame ambities van de opdrachtgever zijn vertaald.
”We geven advies aan opdrachtgevers, maar werken ook regelmatig voor aannemers. Tijdens planuitwerking, tenders en de uitvoeringsfase geven wij advies over milieuvriendelijke oplossingen”, besluit Kalwij.