Verschoven verantwoordelijkheden met nieuwe contractvormen, verduurzaming en automatisering binnen de bouw: de drie voornaamste redenen waarom het zo enorm belangrijk is om een project optimaal te kunnen beheersen. De integrale werkwijze van Akson -een specialist in kabels en leidingen- draagt daar enorm aan bij.
Onder ieder infrastructureel project ligt een wijdvertakt netwerk aan kabels en leidingen. Onmisbaar voor het transport van data, energie en water, maar ondoorgrondelijk voor wie geen specialist is. “Infrastructurele projecten zijn vaak complex in uitvoering en organisatie”, zegt Serge Gevaerts, algemeen directeur/eigenaar bij Akson. “Daarom is het van groot belang dat wij als specialist in elke fase kritisch kijken naar de relatie met het gehele bouwproject. Door vroegtijdig in beeld te hebben wat conflicterende processen zijn, of de wet- en regelgeving in acht wordt genomen en of er praktische belemmeringen zijn te verwachten, behoud je de grip op het project. Dat geeft vertrouwen en comfort.”
Zo biedt Akson projectbeheersing door de coördinatie tussen aannemer en netbeheerders op zich te nemen. “Met name sinds de verantwoordelijkheden op het gebied van archeologie, ecologie, kabels en leidingen verschoven zijn naar die van de civiele aannemers.” Gevaerts legt uit dat de medewerkers van Akson bekend zijn met legio bouwmethodes en weten hoe iets wordt aangelegd en welke belangen daarbij een rol spelen. “Zo kunnen we goed duiden wat een aannemer nodig heeft en hoe dat wordt verwerkt bij een netbeheerder. Doordat we de belangen van beide kanten begrijpen, kunnen we hier constant maximaal op inspelen en dat werkt positief twee kanten op. De netbeheerder voelt zich gehoord en ontzorgd en de aannemer kan zorgeloos gaan uitvoeren. Dat is nodig bij dit soort projecten en mogelijk gemaakt omdat wij deze lastige taak voor onze rekening hebben genomen. Een win-win-win situatie”, zegt Gevaerts, “want je krijgt hierdoor ook meer grip op de kosten en planning.”
Theorie en praktijk gaan hand in hand bij Akson; elk advies wordt gevoed door kennis en ervaring. “Zelfs uit de praktijk”, vervolgt Gevaerts. “Menig adviseur weet hoe het is om met kaplaarzen in de modder te staan. Juist daardoor doorzien we het veld, letterlijk én figuurlijk.”
“Verzwaring van de elektriciteitsnetwerken, aanleg van zonneparken en grote datacenters, het zijn allemaal ontwikkelingen die nieuwe uitdagingen bieden. Ondergronds wordt het steeds voller en de effecten zijn merkbaar”, constateert Gevaerts. “Daar speelt Akson mooi op in met het engineersteam dat ten dienste van de netbeheerders als partner aan de slag is om routes te bepalen. Daarvoor werken wij tracé-verkenningen tot op uitvoeringsniveau uit.”
Bij de groei van automatisering binnen de bouw (BIM, 3D) spelen kabels en leidingen in toenemende mate een rol. De WIBON -wet- en regelgeving die schade aan kabels en leidingen moet voorkomen- vereist nu ook een registratie van de diepteligging van alle ondergrondse kabels en leidingen. “Op zich goed”, vindt Gevaerts”, maar best een moeilijk gegeven, omdat grond ook nog wel eens verzakt of verschuift in onze slappe bodems. Maar die extra dimensie, die z-waarde die je meegeeft aan kabels en leidingen, wordt steeds belangrijker en biedt weer kansen naar BIM toe. Zo kun je raakvlakken beter bepalen en zichtbaar maken tussen te bouwen objecten en wat er in de ondergrond ligt.”
Gevaerts besluit: “Als specialist voor kabels en leidingen, in de breedste zin van het woord, is Akson de betrouwbare partner die ontzorgt. De oplossingen die we aandragen zijn compleet en integraal waarbij werkelijk aan alles is gedacht.”