Het uitvoeren van bodemonderzoek is één, daar ook nog iets van vinden is twee. Het is precies waar de Aelmans Adviesgroep in gespecialiseerd is. De kracht schuilt hem in de totaalaanpak, met dank aan de vijf bedrijfsonderdelen die -waar nodig- elkaar naadloos aanvullen. Het ontwerp en de realisatie van Windpark Egchelse Heide is daar een mooi voorbeeld van. Een gesprek met geotechnisch adviseur René Kroonen over het project en de duurzame aanpak van de Aelmans Adviesgroep, zoals de sondeertruck die rijdt op volledig fossielvrije brandstof.
Al sinds de jaren negentig houdt de Aelmans Adviesgroep zich bezig met milieutechnisch bodemonderzoek. “Ook in de geotechniek is de organisatie al vele jaren actief en dat gebeurt sinds drie jaar onder eigen titel”, begint Kroonen. “We verzorgen allerhande milieu-, geotechnisch- of bodemonderzoek en advies voor de meest uiteenlopende klanten. Denk aan onderzoek en advies voor de reconstructie van wegen of voor het loskoppelen van de hemelwaterafvoer van rioleringen, momenteel een actueel thema. Dat doen we vanuit onze zes vestigingen voor projecten door heel Nederland.”
Sonderen kan iedereen, maar daar iets van vinden is niet iedereen gegeven, vervolgt Kroonen. “Opdrachtgevers kunnen bij ons terecht voor het complete plaatje, vanaf de vergunningsaanvraag, onderzoek en advies tot zelfs de grond- of pandaankoop. Alles onder één dak. Windpark Egchelse Heide is zo’n project waarvoor we het complete traject verzorgen. Dat betekent behalve het uitgebreide bodemonderzoek en het begeleiden van het onteigenen van gronden van stakeholders ook het gehele traject rondom de Omgevingsvergunning en de projectleiding in de voorbereidingsfase en straks tijdens de bouw. Doel is dat de vijf windturbines, die straks 21 MW leveren, in het tweede kwartaal van 2021 operationeel zijn. Soortgelijke projecten begeleiden we ook voor zonneparken.
Daarnaast zijn we momenteel bezig in de gemeenten Maastricht en Landgraaf met geotechnisch onderzoek en advies voor het afkoppelen van de hemelwaterafvoer, reconstructie van het riool en constructie en kwaliteit van het asfalt. Ook in Gulpen loopt een vergelijkbaar project. Daarnaast worden we door waterleidingmaatschappijen op regelmatige basis ingezet voor tracécontroles op milieukwaliteit om te voorkomen dat monteurs met verontreinigde bodem in aanraking komen. Voor alle projecten geldt dat we meedenken met onze opdrachtgevers in een economisch meest voordelige oplossing.”
De Aelmans Adviesgroep timmert hard aan de weg op het gebied van duurzaamheid. Kroonen: “We zijn niet alleen duurzaam bezig, maar dragen dat ook nadrukkelijk uit naar buiten. Zo zijn we gecertificeerd volgens de CO2 Prestatieladder op niveau 3 en kunnen nu al een sondeertruck inzetten die rijdt op fossielvrije brandstof. Duurzaamheid staat bij ons echt hoog in het vaandel. Onze vestiging in Ubachsberg is geheel zelfvoorzienend in elektriciteit en waar mogelijk zijn sedumdaken aangelegd die onder andere zorgen voor de opvang van het regenwater (dus minder belasting voor het riool), zuurstofproductie en een verhoogde biodiversiteit.”