Magazines / Nr 06 2019

Nr 06 2019

“De infrasector heeft mijn leven veranderd”

Mijn eigen uitspraak. Klinkt best dramatisch eigenlijk, als je het zo leest. Dat is het niet hoor. Misschien moet ik zeggen “De infrasector heeft me anders leren denken”, want die vlag dekt de lading volledig. Toen ik begon als redacteur bij Grond-, Weg- en Waterbouw Magazine, was mijn enige ervaring met de branche het stratenmakerswerk van mijn schoonvader. Net als iedere “burger” was ik me niet bewust van de impact die onze sector heeft op de maatschappij. Nu, drie jaar later, hebben de vele interviews die ik mocht afnemen en de ontelbare artikelen die ik mocht schrijven over alle disciplines gezorgd voor inzichten die ik anders nooit gehad zou hebben. Ik heb begrip gekregen voor alles wat er aan werkzaamheden verricht wordt. Nog meer respect gekregen voor de harde werkers in de branche. En mijn eigen gedrag aangepast.

Zo zult u mij geen vezelrijke toiletdoekjes meer zien doorspoelen richting het riool, rijd ik meer dan behoedzaam langs wegwerkzaamheden, denk ik bij heftige regenval aan de knappe koppen die zwoegen om een oplossing te vinden voor de wateroverlast en wacht ik met geduld tot een straat weer vrijgegeven wordt, nadat deze opengebroken heeft gelegen. “Ignorance is bliss”, luidt het spreekwoord. Soms overweeg ik om de dikste editie van GWW (ik geloof dat dat nummer 5 was van dit jaar) mee te nemen naar verjaardagen. Om uit te citeren, als er weer eens meningen (die nergens op gebaseerd zijn) geventileerd worden over onze sector. Of om mensen met het opgerolde blad om de oren te slaan, als ze niet willen luisteren naar mijn citaten. Wie niet horen wil, moet maar voelen.

2020 wordt een mooi jubileumjaar
We gaan volgend jaar met dit magazine het 10e jaar in. Lang heeft de sector op een horizontale, dan wel licht stijgende lijn voortgekabbeld. De ontwikkelingen gaan echter de laatste jaren zo razendsnel, dat het bijna niet meer bij te houden is. Duurzaamheidsinnovaties, sociale omslagpunten, elektrificatie, kunstmatige intelligentie en natuurlijk “de Cloud” zijn slechts een paar voorbeelden van de enorme stuwkracht die momenteel achter de sector zit. Wij lopen mee in de voorhoede om als eerste verslag uit te brengen.

U komt de Kerstvakantie wel door
Wat kunt u in dit nummer verwachten? Uiteraard weer een mooie bijdrage in de rubriek “Vrouwen aan de Top”, ditmaal is advocaat Lenneke Muller aan het woord, over bouwrecht. We behandelen de komende Infra Relatiedagen en geven een mooi overzicht van de bedrijven die daar hun noviteiten presenteren. Dan is er een goed verzorgde Special Landmeten en Geo ICT, waaruit maar weer eens blijkt dat ons land ook in die discipline uitblinkt. Ook Bouwmat ontbreekt niet, boordevol materieel. In de rubriek De Pen neemt Tommy van der Heijden het woord, hij deelt zijn toekomstvisie met ons.

Tegelijk met deze editie 6 van Grond-, Weg- en Waterbouw Magazine komt ook het GWW Jaarboek 2019 uit. We vertrouwen erop dat beide edities voldoende “leesvoer” verschaffen in de Kerstvakantie, zodat u zich even kunt onttrekken aan alle kerstfilms op Netflix. Namens ons GWW-team (Frank Wekking, Wouter Jansen, Joanie Roost, Manuela Depenbrock en ondergetekende) wens ik u alvast hele fijne feestdagen en een grandioos en gezond 2020!

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: