Magazines / Nr 04 2019

Nr 04 2019

EEN FEESTELIJKE EDITIE MET EEN KRITISCH RANDJE

Zo zou ik dit nummer van Grond-, Weg-, en Waterbouw graag willen omschrijven. Waarom? Omdat er inderdaad een groot feest gevierd is, namelijk de opening van de gerenoveerde Maastunnel in Rotterdam. Jaren van voorbereiding en twee jaar noeste arbeid hebben “de oude dame” weer nieuw leven ingeblazen. En hoe! De monumentale tunnel is aangepakt met het allergrootste respect voor de authentieke elementen die zo kenmerkend zijn voor de tunnel. Niet alleen de Rotterdammers mogen trots zijn op “hun” tunnel, Nederland mag trots zijn op “onze tunnel”. Daadkracht, innovatie en expertise staan aan de basis van dit meer dan geslaagde GWW-project.

En waar komt dan dat kritische randje vandaan? Dat heeft alles te maken met veiligheid in de GWW. Die is namelijk voor verbetering vatbaar. In de rubriek “De Pen” vertelt Cees Brandsen, Hoofdingenieur-directeur RWS Water, Verkeer en Leefomgeving er alles over. Hij windt er geen doekjes om, want alleen door open en transparant te zijn kunnen we het met elkaar, voor elkaar veiliger maken. Dat vraagt om toewijding en bewustwording. Ook wel om een beetje lef, om elkaar aan te durven spreken op zaken die niet veilig zijn. Maxime Verhagen vraagt zich in zijn column af of wij elkaar wel goed begrijpen. Een terechte vraag, waar echter ook een eensluidend antwoord op komt. Zijn wens: dat iedereen elke dag weer veilig thuiskomt van het werk.

Openheid en transparantie binnen de GWW vraagt om commitment van mensen. Dat kan alleen gegeven worden, wanneer de werkplek veilig is. Dan bedoelen we niet alleen de veiligheid op de bouwplaats, maar ook op kantoor. Daarvoor is onderling vertrouwen nodig en vertrouwen schenk je elkaar. Daar is bewegingsruimte voor nodig, die je elkaar moet gunnen. Dit komt op een hele mooie manier in beeld dankzij de woorden van Marianne Vermijs, divisiedirecteur Water & Energie bij Ingenieursadviesbureau Sweco. Zij bekleedt deze editie de plaats “Vrouwen aan de top”. De rubriek is inmiddels niet meer weg te denken en wij zijn dankbaar voor de andere perspectieven die ons voorgelegd worden door deze topvrouwen.

Een ander project waar Nederland trots op mag zijn, is de renovatie van de Afsluitdijk. In deze editie wordt aandacht besteed aan de zes pompen die de spuisluizen zullen ondersteunen in het afvoeren van water naar de Waddenzee. Zelf kan ik niet anders dan concluderen dat onze reputatie in de strijd tegen het wassende water nog steeds staat als een huis! Mooi om te zien hoe ervaring en innovatiekracht gebundeld worden om tot spraakmakende oplossingen te komen.

In het Bouwmat katern kunt u zich wederom tegoed doen aan nieuws op het gebied van elektrisch aangedreven bouwmaterieel. Waar eerst nog sprake was van het laten zien van imposante prototypes met veel belofte, daar wordt nu gerept over het in serie produceren van deze stille, schone machines. U zou er morgen een kunnen bestellen en volgende week elektrisch door de bouwput kunnen crossen, als u dat wilt.

Ook in Bouwmat: Lek Sloopwerken baant zich een weg door de bebouwing op het voormalige terrein van Nedstaal. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van de imposante sloophamers van Saes International. Niets is veilig voor dit sloopgeweld.

Met de vakantie alweer even achter ons kunnen we u meedelen dat het weer een genoegen was om als redactieteam te werken aan de inhoud van dit magazine. Wij wensen u net zoveel leesplezier toe als wij hadden met het maken van dit mooie nummer.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: