Magazines / NR 03 2018
NR 03 2018

NR 03 2018

EVEN UIT DE SCHADUW

Nieuwe wegen, bruggen, viaducten, sluizen,… het zijn opvallende objecten en vaak beeldbepalende elementen voor de infrasector. Maar ook onder het maaiveld gebeuren mooie dingen. Prachtige projecten die het daglicht nooit zullen zien, maar uiterst waardevol zijn in de huidige maatschappij. In deze editie van Grond/Weg/Water-bouw zetten we een aantal van deze projecten in het zonnetje.

Het eerste en direct een megaproject onder de grond speelt zich af in de regio rondom de Emscher-rivier in Duitsland. Hier wordt het nieuwe 51 kilometer lange afwateringskanaal van Dortmund-Reusen tot aan de Rijnmond bij Dinslaken aangelegd. Om het water snel naar hoger gelegen delen te brengen, worden drie enorme pompwerken gebouwd, waaronder het indrukwekkende Pumpwerk Oberhausen. Deze installatie pompt water van 42 meter diepte omhoog om het vervolgens verder te transporteren. We zijn een kijkje gaan nemen en hebben ons laten onderdompelen in de wereld van afwateringstechnieken met hier in Oberhausen een opeenstapeling van technische hoogstandjes.

Natuurlijk blijft het in deze editie niet alleen bij projecten onder de grond. Zo besteden we ook uitgebreid aandacht aan diverse projecten op en boven het maaiveld, zoals de nieuwe sluis bij Terneuzen, zoomen we dieper in op de software van de Maastunnel en bespreken we een aantal mooie innovaties in de GWW. In het katern Bouwmat blikken we kort terug op de succesvolle TKD en alvast vooruit naar de Verticaaldagen in Gorinchem later dit jaar. Ook staat het thema slopen en breken centraal. Kortom, een bomvolle editie van Grond/Weg/Waterbouw.

Voor nu wensen we je, mede namens alle medewerkers van Louwers Uitgeversorganisatie, alvast een fijne vakantie en veel leesplezier!

Roel van Gils

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een:

NR 02 2018NR 04 2018