Magazines / Nr 02 2020

Nr 02 2020

“De mannen en vrouwen in de sector hebben het hart op de goede plek zitten”

De titel boven dit voorwoord is voor mij persoonlijk dé uitspraak van 2020 als het om de Grond-, Weg- en Waterbouw sector gaat. Hij komt van Frits Kuijper, organisator van de Technische Kontakt Dagen. Zoals andere evenementen is ook dit schitterende evenement afgelast, vanwege de Coronacrisis. Het interview dat ik hierover mocht hebben met Frits, heeft mij en de rest van ons redactieteam niet koud gelaten. Meer dan ooit ben ik trots op onze sector, omdat wederom blijkt dat samenwerking en collegialiteit de basis vormen voor het succes in onze branche. Als er één artikel helder maakt dat niemand er alleen voor staat, dan is het wel het interview over de TKD.

Gelukkig wordt er -zij het in aangepaste vorm- nog steeds doorgewerkt, op en in de grond, in en aan het water. Wat de gevolgen van de crisis zijn op de langere termijn is voor iedereen giswerk. Vooralsnog lopen alle projecten nog en als we minister Cora van Nieuwenhuizen mogen geloven, is het de bedoeling van onze regering om de sector in deze moeilijke tijden een extra boost te geven. Dat geeft de burger weer moed.

We nemen u mee, de diepte in…
Met “Mol” als achternaam zult u begrijpen dat de special Ondergronds Bouwen gezorgd heeft voor een aantal grappen in mijn richting, vanuit de redactie. De special die we u presenteren is echter allesbehalve grappig, maar des te indrukwekkender. De blikvanger in deze editie wordt gevormd door de artikelen over het boren van de RijnlandRoute tunnel. Een grandioos meesterwerk dat met pijnlijke precisie wordt uitgevoerd. Verder treft u in dit thema artikelen aan over het waarborgen van onze veiligheid als gebruikers van ’s lands tunnels. Rook-Warmte-Afvoersystemen en passieve brandbeveiliging zorgen ervoor dat u en ik een veilig heenkomen kunnen zoeken bij calamiteiten. Speciale dank ook aan het Centrum Ondergronds Bouwen, dat ervoor zorgt dat alle werkzaamheden die in dienst staan van het delen van kennis en het geven van advies gewoon doorgaan. Lees het uitvoerige interview met Karin de Haas om te zien hoe er slim gebruikt wordt gemaakt van nieuwe manieren van communiceren.

Veilig over de Afsluitdijk rijden
Ook de renovatie van de Afsluitdijk staat wederom in de spotlights, ditmaal met artikelen over de innovatieve geleiderail in het midden tussen de rijstroken. Levvel heeft alles uit de kast gehaald om veiligheid en duurzaamheid te vergroten. Een slechts 29 cm brede, in het asfalt geplaatste, volledig geteste en gecertificeerde geleiderail is het resultaat. Lees er alles over in de artikelen die hierover gaan!

‘Pak eens wat vaker de trein’
Kent u die slogan nog? Als het aan Astrid Bunt ligt, Directeur Stations bij ProRail, dan wordt het voor u en mij de komende jaren nog aantrekkelijker om de trein te nemen. Zij zorgt er met haar teams voor dat de stations multimodale knooppunten worden, waar aansluitingen op andere vormen van OV optimaal gefaciliteerd worden. De stations zelf staan met het elan van vroeger volledig in het teken van gastvrijheid. “Stations zijn van ons allemaal”, zegt Astrid. In het artikel maakt ze de lezer bewust van het feit dat stations een centrale rol spelen in het leven van de mens. Niet alleen van de reiziger, maar zeker ook van de omwonenden.

Vrouwen aan de Top
In onze vaste rubriek Vrouwen aan de Top is dit keer het podium voor Monique Sanders, MSc, Associate Director Advisory Group Infrastructure bij Royal HaskoningDHV. Vanuit Nijmegen geeft zij leiding aan een team van 16 ‘grondtechneuten’, geotechnici, die de sector met raad en daad terzijde staan. Adviseren, berekenen, monitoren en begeleiden zijn enkele sleutelwoorden die hun werkzaamheden omschrijven. Uiteraard praat Monique in het artikel over haar rol als vrouw binnen de organisatie (en de sector) en gunt ze de lezer een blik op hoe zij in haar huidige rol is terechtgekomen. Dat in haar werkwijze de mens centraal staat, zal u niet verbazen.

Een goed gevuld Bouwmat katern sluit dit magazine af. Namens het voltallige redactieteam wens ik u veel leesplezier. Blijf gezond en blijf elkaar helpen, onze sector verzet bergen als het moet, letterlijk en figuurlijk.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: