Magazines / Nr 02 2019

Nr 02 2019

Alles de grond in boren? In de GWW is dat heel normaal.

Dan hebben we het natuurlijk niet over mensen die klagen en negatief doen. Binnen onze sector hebben we professionals die ervoor zorgen dat de gebouwen die neergezet worden, ook netjes blijven staan. Funderingstechniek is een vak apart en vraagt om een enorme expertise. In deze editie leest u er alles over en maakt u kennis met de mensen achter dit bijzondere werk. Avontuurlijk werk ook, ik citeer hier graag Jaap Estié, directeur van de NVAF: “Je kunt sonderen wat je wilt, we gaan echter zodra we de grond ingaan het grote onbekende tegemoet.” Zonder de juiste fundering zou het maar een scheve boel worden in ons kikkerlandje.

“Mokum, wat maak je me nou…”
Nu we toch ondergronds bezig zijn: project De Entree in het hart van Amsterdam wordt uitvoerig belicht in dit nummer. Een project dat nu al de geschiedenisboeken ingaat als een huzarenstuk op het gebied van raakvlakmanagement. De kers op de taart? Een fietsenstalling die zich onder water bevindt. Vernuftig omgaan met beperkte ruimte is de Nederlandse infrasector wel toevertrouwd. Ook voor De Entree geldt dat het spel GWW-Lingo gespeeld moet worden: “Staat niet op de kaart!” wordt er herhaaldelijk geroepen, wanneer er kabels en leidingen ontzien, verlegd of vervangen dienen te worden. Toch wordt die klus met een pijnlijke precisie geklaard en daar kunnen we trots op zijn.

Elvis has left the building (maar u bent van harte welkom in het Heartbreak Hotel)
In de houtspecial wordt prachtig weergegeven hoe duurzaam en bestendig hout ingezet wordt in onze sector. Hout is en blijft een favoriet bouwmiddel en ook hier heeft de ontwikkeling niet stilgestaan. Innovatie voortkomend uit ambachtelijke expertise maakt de inzetbaarheid van hout op meer plaatsen mogelijk dan men ooit gedacht had. Mocht u Terschelling bezoeken en toe zijn aan een hapje en een drankje, dan is het Heartbreak Hotel aan het Noordzeestrand een aanrader. Het strandpaviljoen in Oosterend ademt de sfeer uit de jaren vijftig en zestig. De uitbreiding die gedaan wordt, kan geschieden dankzij de levering van fundament en dekdelen door Hupkes Houthandel. Een mooi natuurproduct toegepast in een natuurlijke omgeving.

Topvrouw in de GWW aan het woord
Uiteraard presenteren we wederom met trots een echte power-vrouw in de GWW, ditmaal Sietsche Eppinga, manager funderingstechnieken bij BAM. Zij staat net zo stevig in haar schoenen als de fundering in de grond. In een openhartig interview vertelt zij over haar positie in een mannenwereld en haar liefde voor haar werk.

Ik sluit dit voorwoord graag af met een verwijzing naar de column “De Pen”, waar Jan Huijbers, directeur bij Van den Herik, schetst hoeveel zeemijnen er nog geruimd moeten worden voor de kust. Zeemijnen die verhinderen dat we bij het zand kunnen komen dat we de komende jaren hard nodig zullen hebben, vanwege de stijgende zeespiegel. Om hoeveel explosieven het gaat verklap ik niet, ik gun u van harte de verbazing.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: