Magazines / Nr 01 2020

Nr 01 2020

‘EEN NATTE EDITIE’


BESTE LEZERS EN LEZERESSEN,
Terwijl storm Dennis voor ongenode tuinman speelt heb ik zojuist de drukproef van dit nummer van voor tot achter gelezen. Een ‘natte’ editie is het geworden, met als hoofdthema ‘Waterbouw’. Het begint een beetje cliché te worden om te zeggen dat we in Nederland sinds jaar en dag professioneel bezig zijn om ‘de voeten droog te houden’, maar de vlag dekt nog steeds de lading. Stiekem prijs ik mezelf gelukkig met het feit dat ik dit allemaal aan u kan schrijven vanaf een comfortabele 95 meter boven NAP. Ondertussen realiseer ik me dat Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. Dat de klimaatverandering zoveel water van boven
brengt, dat het bijna niet meer af te voeren is. Nederland wordt dus uit meer dan één richting geconfronteerd met water dat we weg willen houden van de plaatsen waar we wonen en werken. Deze editie bewijst weer eens hoe goed we daarin zijn en vooral blijven.

NIEUWS OVER DE NIEUWE SLUIS TERNEUZEN EN DE AFSLUITDIJK
In deze editie mogen we weer flink uitpakken met nieuws over de Nieuwe Sluis Terneuzen. De aanleg van de dienstenhaven is gestart en rondom het hoofdartikel valt er veel te lezen over de bijzondere expertises van de diverse samenwerkende partijen. Knap werk en mooi om te zien hoe goed de werkzaamheden vorderen. Ook de werkzaamheden rondom de renovatie van de Afsluitdijk worden mooi in beeld gebracht. Een bezoek aan de fabriek in Harlingen, waar de Levvel-blocs gefabriceerd worden, toont aan hoe innovatief er omgesprongen wordt met grondstoffen, productieprocessen en toepassingen. Het is knap hoe diverse bedrijven samenwerken binnen dit project en een sterke focus hebben op hun werk én elkaar.

KANTELMOMENTEN IN DE SECTOR
Geheel in lijn met de trend die we in 2019 al signaleerden, gaan we ook dit jaar weer getuige zijn van belangrijke kantelmomenten in de sector. ‘De zachte hand’ glijdt als fluweel door de grond-, weg- en waterbouw, in de vorm van nieuwe omgangsvormen en aangenamer, menselijker beleid. Dat deze kar vooral getrokken wordt door vrouwen in de sector, is inmiddels een bekend gegeven. In dit nummer kunt u dat zien in mooie interviews. Andrea Vollebregt, directeur bij de Nederlandse Vereniging voor Waterbouwers en
Ruth Huisman-de Graaf, directeur en mede-eigenaar bij De Klerk, geven hun visie op hoe het anders kan en moet, willen we in de toekomst op een prettige manier blijven samenwerken. Zij steken hun nek uit om ervoor te zorgen dat de broodnodige kantelmomenten plaatsvinden, die meer diversiteit gaan brengen.

NIET TE STOPPEN DIGITALISERING
Het is smullen geblazen in het thema GEO-ICT/landmeten, voor wie graag het laatste nieuws tot zich neemt omtrent digitalisering. Mooie artikelen waaruit blijkt hoe ver gevorderd de technologie is om gemeten gegevens om te zetten in 3D-modellen, hoe deze data vervolgens beschikbaar gemaakt wordt voor de hele keten, tot in de cabine van de machinist zelfs. Internet of Things, de Cloud, connectiviteit en veilig en secuur werken voeren de boventoon.

Wij wensen u veel leesplezier in deze GWW-waterbouw editie (Overigens ook leuk voor landrotten)

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: