Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Een vleugje nostalgie opde Blankenburgverbinding
Een andere ‘special’ van GlasGroen op het project vormt de pyloonomkasting bij de uitbreiding van een van de viaducten van de A20.

Een vleugje nostalgie opde Blankenburgverbinding

Het realiseren van een pyloonomkasting voor een brugpijler is doorgaans niet zo’n heel moeilijke opdracht. Het wordt al een stukje lastiger als je moet voortborduren op een bestaand ontwerp. En nóg spannender wordt het als van die constructie slechts 30 jaar oude pentekeningen beschikbaar zijn. Laat dat maar over aan GlasGroen, designers van natuur- en waterprojecten.

GlasGroen is gespecialiseerd in waterbouw, terreininrichting en landschapsarchitectuur. “Onze werkzaamheden variëren van het produceren, leveren en monteren van beschoeiingen, vlonders en meubilair tot prefab bruggen, vissteigers, hekwerken en wildafrastering”, verduidelijkt Ruud Glas. “Daarnaast zijn onze landschapsarchitecten heel sterk in het omzetten van beeld naar praktijk. Dit zijn vaak oplossingen op maat die worden gecommuniceerd middels uitvoeringstekeningen naar onze buitenploegen waterbouw en terreininrichting. Als bekende relatie van Ballast Nedam, onderdeel van bouwconsortium BAAK, hebben we op de Blankenburgverbinding een aantal bijzondere projecten mogen uitvoeren.”

Op dit moment is GlasGroen bezig met het realiseren van 215 strekkende meter aan beschoeiing bij een verzorgingsplaats in Vlaardingen.

Hardhouten ‘loopplank’

De eerste kennismaking van GlasGroen op de Blankenburgverbinding is alweer een tijdje geleden. “We hebben destijds een wildafrastering aangebracht over een lengte van zo’n 150 meter, voornamelijk om amfibieën te beschermen”, legt Glas uit. “Vervolgens hebben we op diverse locaties een faunapassage gerealiseerd. Eén daarvan springt er toch wel bovenuit. Het gaat om twee grote duikers, beide met een lengte van ongeveer 60 meter, die het toelaten voor een grote diversiteit aan land- én waterdieren om de snelweg te kruisen. Boven de waterverbinding hebben wij namelijk een soort ‘loopplank’ gemaakt van hardhout, die door middel van steunen is opgehangen aan het dak van de duikers, zodat bijvoorbeeld amfibieën de snelweg droog en veilig kunnen passeren.”

GlasGroen heeft op diverse locaties een faunapassage gerealiseerd.

Pyloonomkasting

Een andere ‘special’ van GlasGroen op het project vormt de pyloonomkasting bij de uitbreiding van een van de viaducten van de A20. “Het initiële ontwerp van de omkasting hebben wij doorgezet in de uitbreiding, vanwege het beoogde uniforme aanzicht. Dat was eerder gezegd dan gedaan overigens”, weet Glas. “Van het ontwerp waren enkel 30 jaar oude pentekeningen beschikbaar. Nadat de uitdaging in materialisatie was gemaakt, moest die in de uitvoering nog worden genomen. Een beperkte vrije hoogte onder het viaduct en de bereikbaarheid vanaf het water met een forse waterdiepte, zorgde voor de inzet van speciaal materieel en een aangepaste werkmethode. Maar het resultaat mag er zijn. Net na de bouwvakvakantie van 2022 hebben we de drie brugpijlers opgeleverd.”

Via de ‘loopplank’ kunnen amfibieën de snelweg droog’en veilig passeren.

Beschoeiing

Ondertussen heeft GlasGroen weer de nodige aanvullende projecten uitgevoerd op de Blankenburgverbinding. “Een aantal daarvan hebben we met ons standaard gamma kunnen invullen, zoals een hardhouten stuw met aluminium schottenbalk-niveauregeling en op diverse locaties aanbrengen van beschoeiing”, vervolgt Glas. “Op dit moment zijn we bezig met het realiseren van 215 strekkende meter aan beschoeiing bij een verzorgingsplaats in Vlaardingen. Als gevolg van de ingrijpende werkzaamheden op de Blankenburgverbinding is ook de waterhuishouding aangepast en zijn waterwegen verbreed. Wij passen de beschoeiing toe in tropisch hardhout van de hoogste duurzaamheidsklasse. Daar zit ook onze kracht: het samenstellen van de beste houtsoorten voor de meest uiteenlopende toepassingen. We kijken anders naar hout dan de standaard waterbouwer.”

Met meer dan vijftig jaar ervaring in de waterbouw en een specialisatie in landschapsarchitectuur kijkt GlasGroen verder dan alleen het functionele aspect. “Behalve degelijk en functioneel moet een ontwerp er ook gewoon goed uitzien”, vindt Glas. “Dat is de toegevoegde waarde die wij leveren. We staan voor kwaliteit in de buitenruimte en fungeren als kenniscentrum voor de waterbouw. Alle grote aannemers weten ons voor deze facetten wel te vinden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?