Het versterken van de Lauwersmeerdijk heeft vanzelfsprekend al behoorlijk wat impact op de omgeving. Tel daarbij op alle koppelprojecten die meeliften met de versterkingsopgave en je kunt je voorstellen dat een goede afstemming (lees: optimaal omgevingsmanagement) geen overbodige luxe is. Laat dat maar aan de experts van Syntera over. Het advies- en ingenieursbureau slaat een brug tussen project en omgeving, en doet dat op een geheel eigen manier.
Syntera is een bekende relatie van de combinanten in Combinatie Waddenkwartier, een samenwerkingsverband tussen Heijmans en GMB Civiel. “In de bouwteamfase was opdrachtgever waterschap Noorderzijlvest in de lead voor het omgevingsmanagement, maar dat stokje zou logischerwijs tijdens de uitvoeringsfase worden overgedragen aan de combinatie”, zegt Tim Meijer, directeur van Syntera. “Omdat de combinatie dat zelf niet kon organiseren, zijn ze extern gaan kijken. Wij vinden het heerlijk om mens en techniek te verbinden. Dat hebben we gepresenteerd aan de combinatie, waarbij we een visiestuk hebben geschreven met een plan van aanpak van hoe wij het omgevingsmanagement zouden invullen. Zo’n gedetailleerde voorbereiding werd weliswaar niet uitgevraagd, maar toch hebben we dat heel bewust gedaan. En met succes, want zowel de opdrachtgever als de combinatie waren het er unaniem over eens dat wij het moesten gaan doen.”
Syntera verzorgt op het project het omgevingsmanagement van A tot Z. “Van zowel hoog-over op strategisch niveau, uiteraard in samenwerking met het waterschap, tot de coördinatie buiten”, legt Tim uit. “Dat doen we met een team van vier personen, waarvan twee omgevingsmanagers, Meike Doornbos en ondergetekende, en twee gebiedscoördinatoren: Marlene van der Linde en Erik Meijer. De gebiedscoördinatoren zorgen voor de connectie met de mensen buiten, voorbijgangers en bedrijven. Op die manier slaan we een brug tussen project en omgeving, en dat werkt super goed. Doordat we buiten zichtbaar zijn voor alle partijen, ervaren we een hele meewerkende houding. We krijgen heel veel positieve reacties, en daar doen we het voor.”
De versterkingsoperatie is niet alleen geografisch uitgestrekt, maar heeft door de diverse koppelkansen ook een enorme verscheidenheid aan stakeholders met allemaal eigen belangen. Tim: “Als projectteam moet je daar tussendoor laveren en iedereen tevreden houden. Komt nog bij dat het een gebied is waar veel toeristen komen die allemaal te gast zijn in de omgeving en vrijheden nemen die er soms niet zijn. Het gebied is zo uitgestrekt dat je het niet vierkant kunt dichtzetten met hekken, al wordt dat bij sommige deelgebieden wel gedaan vanwege de veiligheid. Maar als mensen dan geen bedrijvigheid zien, is het juist van belang om te blijven communiceren. Wij zorgen ervoor dat al die communicatie op orde is, waarbij we kaders creëren waarbinnen veilig gewerkt kan worden, maar waarbij ook de omgeving gebruik kan maken van de omgeving die hun dierbaar is, om te werken, oefenen en recreëren. Dat maakt het niet moeilijk, maar soms wel uitdagend in een gebied op de grens van land en water.”
De manier waarop Syntera hier op de Lauwersmeerdijk het omgevingsmanagement invult, dat doen ze al meer dan tien jaar. Het bedrijf bestaat sinds 2010. “We zijn al bijna vijftien jaar onderweg. Ik ben ooit begonnen, omdat ik merkte dat ik techniek leuk vind, maar de mens nog veel leuker”, zegt Tim. “Een gemiddelde techneut is volledig ingezoomd op de techniek. De truc is echter om uit te zoomen en om je heen te kijken. Wij zijn in staat om technische zaken te vertalen naar begrijpelijke taal voor niet-techneuten, en ice versa. We verzorgen zowel het omgevingsmanagement, maar ook participatieprojecten en burgerinitiatieven waarbij we de vertaling maken van een niet-technisch idee naar een technisch ontwerp. Binnen Syntera werken net zoveel niet-techneuten als techneuten. Samen verbinden ze mens en techniek. Dat is uniek. Heel veel bureaus zitten op de inhoud, wij hebben verstand van de inhoud, maar weten het ook begrijpelijk te verpakken voor mensen die geen verstand hebben van de inhoud. Bij ons staat de mens altijd op de eerste plaats. En die aanpak werpt zijn vruchten af, ook hier op de Lauwersmeerdijk.”