En nog nooit kwam er een machine retour of ging er een voor het einde van de levensduur stuk. Mocht er onverhoeds toch een keer iets niet helemaal naar wens werken, dan staat het serviceteam van Lebotec 24/7 klaar om het probleem op te lossen.
“Over het algemeen gaan onze machines een jaar of 15 tot 20 mee. Er zijn er zelfs met maar liefst 63.000 draaiuren”, vertelt Lebotec-eigenaar Jacques Bouten niet zonder trots. Veel van die betrouwbaarheid van de machines is te danken aan het feit dat Bouten naar iedere machine die in Wijchen wordt gebouwd kijkt “alsof hij er in hoogst eigen persoon mee moet werken”, vult sales manager Wil Zwartjes aan. “Ik ben wel een beetje een vakidioot ja”, glimlacht Bouten.
Dat geen enkele funderingsmachine van Lebotec hetzelfde is komt omdat iedere klant zijn eigen wensen en werkmethodes kent. “We hebben van onze mini-heimachines een keer een serie van acht stuks geproduceerd”, zegt Bouten. “Maar klanten vragen nu eenmaal om verschillende mastlengtes, om stempels in allerlei soorten en maten, verschillende breedtes van het onderstel, noem maar op. Dat maakt ons werk soms lastig, want als je één ding verandert, moet meteen de hele tekening anders. Maar we vinden het vooral leuk en uitdagend. Het verveelt nooit.”
Lebotec denkt namelijk graag met de klant en de specifieke wensen mee. Het levert de machinebouwer niet alleen een goed gevulde orderportefeuille op, maar ook een goede relatie met zeer trouwe klanten. “Bijna iedere funderingsklus is anders in ons kleine landje”, stelt Zwartjes. Niet voor niets onderhouden wij ook een uitgekiend paalregistratiesysteem voor onze klanten. Wat gaat er precies de grond in? Onder welke boordruk? In welke samenstelling van beton of grout? Met hoeveel liter water en in welke mengverhouding? Dat leggen we allemaal vast en bewaren we 10 jaar op onze servers. Klanten kunnen die gegevens altijd weer boven water halen als bijvoorbeeld Bouw- en Woningtoezicht daar om zou vragen.”
Het liefst verkoopt Lebotec niet alleen de funderingsmachines zelf, maar het hele proces. “Van boorstelling tot beton- of groutpompen. De hele keten van de aanvoer tot het daadwerkelijk maken van de palen”, zegt Bouten. “Want voor een goed lopend proces is het toch het beste om de hele keten door één partij te laten verzorgen”, vult Zwartjes aan. “En daar zijn wij goed in.”
Het beheersen van die complexe processen vraagt erom dat steeds meer elektronica met elkaar moet kunnen communiceren. En Lebotec krijgt dat voor elkaar. Zo ontwierp het een automatiseringsproces waarmee op locatie automatisch palen geproduceerd worden. Bouten: “Je moet je dan voorstellen dat er op een bouwplaats een betonmixer, een betonpomp en een betonschroefpaalmachine staat. En dat vervolgens volledig geautomatiseerd de schroef op diepte wordt gebracht, automatisch de betonpomp aangaat, de betondikte wordt gemeten, het beton geïnjecteerd wordt en de boor weer wordt uitgetrokken. Dat kunnen we zowel met betonschroefpalen als met Mini Vibropalen. Hierin onderscheiden we ons echt.”
Bouten en Zwartjes verwachten dat de vervanging van funderingsmachines door het steeds vaker voorgeschreven emissieloos werken in de komende jaren zal toenemen. Lebotec speelt daar ook op in door de funderingsmachines te elektrificeren. “Snelheid en kracht zijn in ons werk echter essentieel. Daar heb je dus veel vermogen voor nodig. Technisch is dat prima mogelijk, maar we kunnen dat niet zonder onze partners die motoren en accupakketten leveren en vooral niet zonder een overheid die zorgt voor de juiste infrastructuur. Dus investeren we net zo goed in schonere dieselmotoren”, sluit Zwartjes af.