Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
De funderingssector heeft toekomst
Jaap Estié, directeur Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken (NVAF)

De funderingssector heeft toekomst

Nederland staat voor grote uitdagingen, klimaatverandering, vergrijzing, bevolkingsgroei en de vraag hoe kunnen we in toekomst ons land leefbaar houden zonder te veel in te boeten op de welvaart en welzijn.

Voor de funderingssector betekent klimaatverandering een kans. Om te anticiperen op de verandering en droge voeten te behouden, zullen er veel waterwerken gerealiseerd moeten worden en hierbij zijn de inzet van funderingstechnieken, zoals damwanden, ankers, soilmixwanden, etc. onontbeerlijk. Ook bij de bouw van windmolens en zonneparken zijn funderingen nodig.

Anderzijds vraagt het van de funderingsbranche om na te denken over het gebruik van grondstoffen. Hoe kan het meer circulair? En kan beton bijvoorbeeld met minder CO2-belasting of zelfs CO2-neutraal? Een grote rol hierbij ligt aan de ontwerpkant. De funderingsbedrijven zijn er klaar voor om mee te denken, maar zijn doorgaans niet de ontwerpers van funderingsconstructies.

Bij het ontwerpen van funderingen zou ook meer gekeken moeten/kunnen worden naar het meegeven van meer functies van de fundering. Denk hierbij aan het inbouwen van warmtewisselaars in palen en damwanden, waarbij deze een energieopwekkingsfunctie krijgen. In de praktijk wordt dit al toegepast, waarmee je gebouwen gedeeltelijk van warmte en koeling kan voorzien. Een ander voorbeeld is om dit toe te passen bij bijvoorbeeld de fundatie van een brugdek. In de zomer kan door koeling uitzetting voorkomen worden en in de winter kan verwarming van slechts een paar graden bevriezing van wegdelen voorkomen.

Bij de funderingsmachines zien we een ontwikkeling naar nieuwe en schonere motoren, alhoewel bij het realiseren van funderingen de CO2 voortkomend uit de motoren relatief gering is ten opzichte van de grondstoffen (beton en staal). De sector zit hierin niet stil en er zijn al diverse duurzame machines in gebruik genomen. De investeringen zijn hoog en dienen beloond te worden. 

Voor de arbeidsmarkt is de vergrijzing een issue dat ook onze bedrijven gaat raken. Binnen de funderingsbranche zijn we continu bezig met projecten om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en het is in de toekomst niet uit te sluiten dat een deel van de uitvoering van projecten gerobotiseerd zal worden.  

De uitdaging van de bevolkingsgroei en de daarmee gepaard gaande vraag naar huisvesting is een kans voor de sector. Echter met bijbouwen alleen kunnen we de vraag niet oplossen. We zullen ook moeten kijken naar hoe we de bestaande voorraad van gebouwen goed kunnen benutten. Denk hierbij aan het langer gebruiken van gebouwen door inzet van funderingsherstel en bij het optoppen (een of meerdere verdiepingen op een bestaand pand bouwen) is het benutten van bestaande funderingen hierbij van belang. Door het beproeven wat de bestaande fundering aan draagkracht heeft, kunnen veel kosten, tijd en CO2 bespaard worden.

Al met al zonder goede fundering geen toekomst!     

De Pen – Jaap EstiéDirecteur Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken (NVAF) 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?