Op social media zie je tegenwoordig dagelijks hoe de GWW-sector bezig is met innoveren en circulair en duurzaam ondernemen. En op welke website je ook kijkt, of het nu van een groot of een kleiner infrabedrijf is, ze hebben het allemaal over kwaliteit, veiligheid, CO2-ladder en het milieu. Vooral met nieuws over het elektrificeren en opleveren van nieuw materieel.
Maar als je nu helemaal zou willen vergroenen met je wagen- en machinepark, dan zou het overstappen naar biologisch afbreekbare oliën en vetten de volgende stap kunnen zijn. Op zich (bio)logisch. Maar kan dat wel? Uitstekend smeren, kosten én het milieu besparen? Het smeren van rotating equipment en hydraulische systemen dient namelijk goed geregeld te zijn om storingen en stilstand te voorkomen. En tegelijk moet in de GWW het risico op milieuvervuiling zo klein mogelijk zijn. De biologisch afbreekbare smeermiddelen van BIOMAX zijn daarvoor de perfecte oplossing.
Tegenwoordig is het mogelijk om significant minder olie te verbruiken en tegelijkertijd dáár waar nodig een biologisch afbreekbare variant in te zetten. Aan het woord is Taco Mets, Technical Director bij Van Meeuwen Lubrication, al negentig jaar als familiebedrijf actief als specialist in hoogwaardige smeermiddelen en smeertechnisch onderhoud. Taco vervolgt: “Wij zijn trots om al jarenlang exclusief distributeur voor BIOMAX-smeermiddelen te zijn in Nederland en België. Dankzij de speciale technologie en de biologisch afbreekbare eigenschappen van deze smeermiddelen helpen we infrabedrijven een grote stap te zetten in de verduurzaming, onder meer door het milieu te beschermen in het geval van bijvoorbeeld een lekkage. De BIOMAX-smeermiddelen zijn namelijk bij uitstek geschikt om voor milieukritische toepassingen te gebruiken. Zelfs in de meest gevoelige ecosystemen.”
Smeermiddelen worden doorgaans gezien als commodity, waarbij lage prijzen en servicekwesties de aankoopbeslissingen domineren. Taco benadrukt dat BIOMAX-oliën en -vetten allerminst bulkgoederen zijn. “De betrouwbare werking van roterende apparatuur hangt in belangrijke mate af van de kwaliteit van het gebruikte smeermiddel”, legt hij uit. “De prestaties van een olie of vet beïnvloeden rechtstreeks en in grote mate hoe lang, hoe betrouwbaar, hoe efficiënt en tegen welke kosten je materieel zal werken. Denk daarbij aan de vervanging van onderdelen, de tijd die je eraan besteedt, de stilstand die ermee gepaard gaat, het aantal olieverversingen en de hogere energiekosten door ongewenste wrijving en slijtage.”
De prestaties zijn vooral gebaseerd op de unieke eigenschappen van de BIOMAX-smeermiddelen waardoor machines soepeler, koeler, stiller, langer en efficiënter draaien. Met minder trillingen en slijtage, ook bij zeer zware belastingen. Dat komt door de extra dikke, zeer sterke Synerlec®-smeerfilm, die metaal-op-metaalcontact effectief voorkomt. Dankzij die bijzondere smeerfilm en de zeer zware belastbaarheid hebben de BIOMAX-oliën een extreem lange levensduur, vaak meer dan vijf keer zo lang als doorgaans het geval is. “Daar komt nog bij dat de formulatie van BIOMAX de olie ongevoelig maakt voor de aanwezigheid van water”, vervolgt Taco. “Bij stilstand is het water eenvoudig af te tappen. Verder kun je de oliën in veel gevallen mengen met de gebruikte olie en hebben ze geen invloed op bestaande afdichtingen. De optimale hechting op de loopvlakken voorkomt de vorming van roest en corrosie. Ten slotte is ook een flinke CO2-reductie mogelijk door het gebruik van kwalitatief hoogwaardige oliën en vetten met een langere levensduur en minder verbruik van natuurlijke grondstoffen.”
Extra zekerheid
De BIOMAX-producten dragen het EU Ecolabel en worden als EAL (Environmental Acceptable Lubricant) geclassificeerd. Twee kenmerken die belangrijk zijn. “Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten, met als doel een duurzamere productie en consumptie te stimuleren”, aldus Taco. “Het label wordt erkend door alle landen van de Europese Unie en duidt op een productie met een lagere milieubelasting van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen.”