Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Baggeren op afstand in een goudmijn

Baggeren op afstand in een goudmijn

De muren van een 125 meter diepe goudmijn in Oceanië staan op instorten als gevolg van aanhoudende zware regenval. Onderin de mijn staat inmiddels een flinke laag water, zand en slib waarin equipment reeds verloren is gegaan. Bell Dredging Pumps is ingeschakeld voor de ontwikkeling van een op afstand bestuurbare bagger-amfibiekraan om de put van de mijn te kunnen uitbaggeren en ingestort materiaal weg te nemen, zodat de mijn operationeel blijft en verloren equipment naar boven gehaald kan worden.

Bell Dredging Pumps richt zich op de ontwikkeling van gespecialiseerde baggermachines, amfibische graafmachines en kleine cutterzuigers. “Voor dit project in Oceanië hebben we een 35-tons amfibiekraan ontwikkeld met een Bell 250 baggerpomp aan de arm”, licht Thijs van den Outenaar van Bell Dredging Pumps toe. “Dankzij het amfibieonderstel is de kraan in staat om zowel op land als op water uit de voeten te kunnen. De kraan is uitgerust met een lange giek voor meer bereik en het ballastblok is vervangen door een hydraulische powerpack die de pomp aandrijft.”

Remote control
Vanwege het continu dreigende instortingsgevaar en het feit dat er regelmatig sinkholes optreden, heeft Bell Dredging Pumps de amfibiekraan volledig remote control uitgevoerd. Van den Outenaar: “De operator kan op een afstand tot 200 meter alle baggerwerkzaamheden uitvoeren en alle functionaliteiten van de kraan bedienen. Omdat het materiaal dat door de kraan in de put wordt opgezogen 2,5 kilometer verder wordt geloosd, hebben we tevens een additioneel boosterstation gebouwd. Om de druk in de persleidingen te behouden, is deze extra pomp nodig. In dit geval is deze volledig elektrisch aangedreven vanwege de locatie in een ondergrondse mijngang.”

De amfibiekraan is 30 januari deels gedemonteerd op transport gegaan vanuit Nederland en is naar verwachting begin april up and running in de goudmijn. De bedoeling is dat de kraan uiteindelijk zo’n 1 miljoen ton aan materiaal zal opzuigen en wegpompen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?