In het jaar dat Ahlmann Nederland het 50-jarig jubileum viert, kan niet voorbij worden gegaan aan de zwenkladermachinisten als visitekaartje van een uniek concept. Een goudgele combi van vakmanschap en veelzijdigheid. Hans van Es is zo’n uithangbord. Een vakspecialist met het vermogen om voor AW Groep uit Hillegom meerwaarde uit de machine te halen.
Hans draait al bijna heel zijn carrière met Ahlmann en steekt het enthousiasme over dit product niet onder stoelen of banken. Sinds enkele maanden is hij de trotse bestuurder van een nieuwe AS 1600. Het is zijn vijfde shovel en alweer de vierde zwenklader. “In mei 1987 ben ik bij firma De Regt aan de slag gegaan met een trekker plus grondkar. Al snel moest er een shovel bij, zodat ik zelf kon laden.” Na de bouwvak wachtte hem een verrassing in de vorm van een gebruikte AS 7. “Die had Arie de Regt nog bij Toon van den Oord aan de keukentafel gekocht, met een blik gele verf erbij.”
Omdat het al een ‘oud beestje’ betrof, waar nog wel eens wat aan mankeerde, maakte de shovel na twee jaar plaats voor een knikgestuurde wiellader van een andere fabrikant. “Ik ben één keer vreemdgegaan”, klinkt het schuldbewust. “Toch miste ik de kracht en souplesse van een Ahlmann. Dus toen de baas in 1998 ging rondkijken voor een nieuwe machine, wachtte mij een grote verrassing.” Op de TKD-beurs viel het oog op een nieuwe AZ 14, die brute kracht koppelde aan vierwielbesturing. Met die machine draaide Hans met veel plezier tot 2011, toen de 9-tons shovel plaats moest maken voor de nieuwere en zwaardere AZ 150e.
Na dertien jaar trouwe dienst is de 10,5-tons zwenklader recent ingeruild voor Ahlmann’s laatste creatie. Sinds juni heeft AW Groep – dat in 2006 De Regt overnam – een AS 1600 in gebruik. Die machine weegt 11 ton en geldt als een allrounder bij uitstek voor de wegenbouw. Met een draaicirkel van slechts 4,35 meter is het de meest wendbare wiellader in zijn klasse, die zelfs in krappe bouwputten eenvoudig manoeuvreert. Uitgerust met 1.600 liter bakinhoud is-ie bovendien erg productief. Van Es heeft er nog een 4-tons shovel met lasergestuurde levelerbak bij, waardoor de Ahlmann jaarlijks 1.000 tot 1.500 uur draait.
Wat de zwenklader voor Hans zo bijzonder maakt? “Dat is toch vooral de flexibiliteit om het werk naar eigen inzicht in te richten. Op krappe plekken ben je niet veroordeeld tot de knikbesturing, maar kun je 90° gezwenkt zware lasten heffen.” Binnen de divisie AW Infrabouw doet de AS 1600 alle voorkomende werkzaamheden, van baanmaken tot afpoetsen en van pallets met klinkers bijrijden tot betonplaten leggen. “Dankzij het zwenkmechanisme kun je gemakkelijk naar een hoek toe werken of om een hoek leggen, zonder de zorgvuldig uitgevlakte ondergrond te beschadigen. Dat maakt zo’n Ahlmann echt uniek. Maar ook bij het uitgraven van een cunet of aanvullen van een nieuw gebouw biedt de AS 1600 absoluut meerwaarde.”