Platform over civiele techniek & infrastructuur
Zware damwandprofielen vereisen slimme technieken
Zorgen voor minimale hinder is dan ook zeker één van de uitdagingen in het dijkversterkingsproject.

Zware damwandprofielen vereisen slimme technieken

Gebr. De Koning is aanpakker van land en water. Die mentaliteit komt goed van pas bij de dijkversterking Gorinchem – Waardenburg. Want het aanbrengen van zware staalconstructies tot wel 20 meter diep op veelal smalle dijken vereist slimme oplossingen en technieken.

“De kunst is de technieken zodanig in te zetten dat er minimale hinder is voor de omgeving”, aldus Leo van Dijk, commercieel manager bij Gebr. De Koning.  “We voelen ons in ons element op de scheiding van water en land. Dat kunnen bouwkuipen zijn, maar juist ook kademuren en dijken. Dijkversterkingen passen perfect in dit verhaal. Stabiliteit van de dijk is van groot belang. Ze mogen bij hoogwater niet in elkaar zakken. Om dit te voorkomen brengen wij hele lange damwandprofielen aan tot zo’n 20 meter diep. Dit vereist zwaar materiaal wat weer de nodige risico’s met zich meebrengt, denk aan zware trillingen. Zorgen voor minimale hinder is dan ook zeker één van de uitdagingen in het dijkversterkingsproject. Gelukkig houden wij van uitdagingen. Juist als het ingewikkeld wordt, zijn wij op ons best.”

Er worden hele lange damwandprofielen aangebracht tot zo’n 20 meter diep.

Slimme technieken

Het aanbrengen van de zware damwandprofielen vereist het nodige materieel evenals slimme oplossingen en technieken. “Wij beschikken over meerdere soorten technieken voor het installeren van damwanden, dit noemen wij onze gereedschapskist. Elke techniek heeft zijn voor- en nadelen. Hoe meer gereedschap er in de kist zit, des te meer keuze is er en des te beter deze aansluit op de omgeving. Wij investeren dan ook fors in materieel en middelen. Voor het versterken van de dijk tussen Gorinchem en Waardenburg zetten wij meerdere technieken in, zoals hoogfrequente triltechnieken en trillingsvrije technieken waaronder silent-piling en quattro-piling.”

Toonbeeld

“Door klimaatverandering en extremer weer moeten we extra alert zijn op hoogwater. Onze jarenlange vakkennis, ervaring en betrokkenheid in de strijd tegen het water zorgen er mede voor dat een ieder met een gerust hart kan gaan slapen zonder angst voor natte voeten. Het mooie aan dit project is de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het is een toonaangevend project en moet een toonbeeld worden van hoe dijkversterking in de toekomst worden aangepakt.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.