Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Zinkstukken met wiepen als bodembescherming bij gemaal De Poel
Het zinkstuk is op locatie geknoopt en met behulp van de kraanponton in het water getrokken, nauwkeurig in de juiste positie gebracht en afgezonken met stortstenen.

Zinkstukken met wiepen als bodembescherming bij gemaal De Poel

Aannemingscombinatie De Poel heeft voor de nieuwbouw van gemaal De Poel een beroep gedaan op de kennis en expertise van Van Aalsburg B.V. voor de bodembescherming.

“Op dit project zijn we begonnen met baggeren”, zegt Dick van Aalsburg. “Vervolgens hebben wij de bodem geprofileerd. Na het vlakmaken hebben we de bodembescherming in de vorm van zinkstukken gemaakt en afgezonken.”

Specifieke zinkstukken 

“Bij een project zoals dit, kiezen wij voor zinkstukken met wiepen en geotextiel”, zegt Van Aalsburg. “Die hebben een andere constructievorm dan klassieke zinkstukken met alleen wilgenhout. Geotextiel zorgt namelijk voor extra veiligheid die nodig is bij locaties met diep en snelstromend water, zoals bij een gemaal.” Van Aalsburg importeert en verwerkt de geotextielen zelf, waardoor zinkstukken in alle afmetingen leverbaar zijn. 

Nauwkeurig afzinken

“De zinkstukken zijn door ons op de oever geknoopt, in het water getrokken en nauwkeurig -met behulp van GPS- in de juiste positie gebracht en afgezonken met stortstenen, met behulp van ons kraanponton. Een specialistisch werkje,” aldus Van Aalsburg. “Bij dit project is er colloïdaal beton over de zinkstukken heen aangebracht. Dat doen we met name bij gemalen om het snelstromende water voor en na het gemaal zodanig te sturen dat het de bodem en oevers niet uitslijten.”

Decennialange ervaring

Het is het soort project dat Van Aalsburg vaak oppakt en waarin het inmiddels veel ervaring heeft opgebouwd. “Elke paar maanden voorzien wij wel een gemaal van passende zinkstukken en/of oeverbescherming. De volgende, het gemaal bij Monnickendam, staat alweer op de planning.” Ondanks de jarenlange ervaring is Van Aalsburg niet bang om kritisch naar zichzelf te blijven kijken. “Bij dit project is niet alles even soepel verlopen, in zo’n geval proberen we er zo goed mogelijk uit te komen met onze opdrachtgever en er lering uit te trekken voor een volgende keer. Het is hier helemaal goed gekomen en ook met deze opdrachtgever gaan we weer door in de toekomst.” Volgens Van Aalsburg ben je tenslotte nooit te oud om te leren én neemt hij elk project serieus. “We knopen per jaar ruim 750.000 m2 aan zinkstukken. Maar of het nou een groot project is waar we een jaar mee bezig zijn, of een project als deze waar we een week bezig zijn met een paar honderd vierkante meter aan zinkstukken: wij pakken het aan.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.