Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Zeven kilometer lamellenwand
Op basis van het Definitief Ruimtelijk Inpassingsplan heeft ZND Nedicom in het voortraject een mock-up gemaakt van de lamellenwand met verschillende duurzame houtsoorten.

Zeven kilometer lamellenwand

De wanden van de verdiepte ligging van de N206 ir. G. Tjalmaweg worden afgewerkt met een houten lamellenwand. Rondom de lamellen groeit straks van zowel boven als van onderen een mix van klimplanten. ZND Nedicom ontfermt zich over de levering, engineering en montage van maar liefst 7 kilometer aan houten lamellenwand en vertrouwt daarvoor op de expertise van zijn vaste leveranciers Platowood en zagerij Maas Reusel.

De wanden worden op een efficiënte wijze geprefabriceerd in hanteerbare ‘rekken’.

ZND Nedicom is van origine specialist op het gebied van daken en gevels, maar focust zich de laatste jaren ook meer en meer op houten gevelbekledingen en specials in de infra. “We merken dat er meer aandacht is voor bouwen met hout. Ook in de civiele sector”, zegt Marc Hesen, senior accountmanager bij ZND Nedicom. “In feite is de Tjalmaweg ons eerste echte infraproject waarvoor we in 2019 door Boskalis zijn benaderd. Maar inmiddels zijn we ook bezig met andere infra gerelateerde projecten. Onze ruime ervaring met houten gevelbekleding in de woning- en hoogbouw blijkt daarin van grote meerwaarde, net als de vaste driehoek met korte lijnen tussen ZND Nedicom, Platowood en Maas Reusel overigens.”

Duurzame keuze

Op basis van het Definitief Ruimtelijk Inpassingsplan heeft ZND Nedicom in het voortraject een mock-up gemaakt van de lamellenwand. Hesen: “We hebben het voorstel van de architect enigszins geoptimaliseerd en een voorstel gedaan voor meer duurzamere houtsoorten. Van daaruit is de keuze gemaakt voor Platowood Vuren, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen in Noord-Europa, FSC®-gecertificeerd én thermisch gemodificeerd zonder chemische toevoegingen. Met recht een duurzame keuze dus. Vervolgens zijn we het engineeringstraject met Boskalis ingegaan.” Tim Vrenken, projectleider bij ZND Nedicom en tevens eindverantwoordelijke voor dit project vult aan: “We hebben al met al meer dan een jaar besteed aan het engineerstraject om alle constructieve uitdagingen op te lossen, zoals het monteren van de achterconstructie ter plaatse van
de gewapende grondconstructie en de
betonnen L-wanden.”

Prefab wandelementen

De achterconstructie bestaat uit houten staanders met een horizontaal regelwerk waaraan de lamellen verticaal zijn bevestigd. “Ook de gehele achterconstructie wordt gemaakt in Platowood Vuren”, zegt Vrenken. “De wanden worden bij Maas Reusel op een efficiënte wijze geprefabriceerd in hanteerbare ‘rekken’ van 1,20 meter breed en 1 tot 6,5 meter lang die wij gefaseerd op locatie monteren. Het mooie van onze samenwerking is dat Platowood de materialenstroom rechtstreeks verzorgt naar Maas Reusel. De eerste wandelementen zijn inmiddels al door ons gemonteerd. Het streven is om wekelijks zo’n 120 meter te monteren. Dat is inclusief het aanbrengen van de achterconstructie grotendeels in grondankers. Met een lengte van 7 kilometer en een totale oppervlakte van 22.500 m2 zijn we dus nog wel even bezig”, lacht Vrenken. 

De lamellenwand loopt aan de bovenzijde door tot boven de toe- en afrit en dient daar als doorvalbeveiliging. Daarnaast verzorgt ZND Nedicom ook de plafondbekleding en borstwering van de fietstunnel. “Een project dat absoluut naar meer smaakt”, besluit Hesen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.