Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Zelf keuren van materieel én verwisselbare aanbouwdelen met AMTeK van Aboma
Monteurs die het onderhoud uitvoeren, mogen onder AMTeK ook de keuring uitvoeren.

Zelf keuren van materieel én verwisselbare aanbouwdelen met AMTeK van Aboma

Elk arbeidsmiddel moet jaarlijks gekeurd worden door een deskundige op het gebied van keuringen. Volgens de Arbowet kan en mag eenieder die zich kundig acht een arbeidsmiddel keuren. En die kundigheid kun je op verschillende manieren aantonen, zoals met het AMTeK-systeem van Aboma. Groot voordeel van dit systeem is dat je materieel én verwisselbare aanbouwdelen (jawel, ook die moeten jaarlijks gekeurd worden) zelf kunt keuren op het moment dat jou het uitkomt. 

Met het AMTeK-systeem leert Aboma jouw werknemers zelf keuren. “Wij verzorgen de opleiding die bestaat uit zowel een theoretisch als praktisch gedeelte”, legt Mario Rovers uit, Manager AMTeK bij Aboma. “De theorie bestaat uit het behandelen van alle spelregels rondom het keuren om hier vervolgens in de praktijk mee aan de slag te gaan aan de eigen machines en verwisselbare aanbouwdelen. Bij AMTeK geloven we niet in steekproeven, herexamens of opfriscursussen. Nee, we plannen jaarlijks een keuringsbegeleiding waarbij een inspecteur van Aboma samen met de AMTeK-keurmeester een keuring uitvoert. De inspecteur kijkt mee, geeft ‘tips and tricks’ en biedt ondersteuning waar nodig.” 

Mario Rovers, Manager AMTeK bij Aboma.

Veelzijdig

Zo breed als Aboma keurt, zo breed wordt het AMTeK-systeem ook ingezet. “Grondverzetmachines worden steeds multifunctioneler. Een brede range aan verwisselbare aanbouwdelen maakt ze ontzettend veelzijdig”, merkt Mario. “Van bak tot vorkenbord en van stenenklem, trilblok tot hydraulische sloophamer, het kan tegenwoordig allemaal aan de machine worden ‘geknoopt’. Bedenk echter wel dat die aanbouwdelen ook een arbeidsmiddel zijn en dat ze dus jaarlijks gekeurd moeten worden op een aantoonbaar veilige inzet. Maar ja, vandaag hangt het vorkenbord aan machine A, de volgende week weer aan machine B. Dus als een machine aan een keuring wordt onderworpen, kan niet per definitie elk aanbouwdeel worden meegenomen. Daarom hebben we in AMTeK een aparte module opgenomen voor deze aanbouwdelen.”

Aparte module voor aanbouwdelen

De status van de aanbouwdelen kan in het AMTeK-portaal worden opgevraagd. “Bij elk aanbouwdeel hoort een apart digitaal rapport en via de sticker op het aanbouwdeel kun je zien wanneer deze voor het laatst is gekeurd”, zegt Mario. “Keuren via AMTeK gaat namelijk volledig digitaal via een app en/of url-verbinding, en kan op het moment wanneer het jou uitkomt. Als een machine of aanbouwdeel voor onderhoud of reparatie in de werkplaats is, kun je bijvoorbeeld in diezelfde flow de keuring uitvoeren. Dat leidt over het algemeen tot minder stilstand. Monteurs die het onderhoud uitvoeren, mogen onder AMTeK ook de keuring uitvoeren. Een win-winsituatie die zorgt voor een optimale efficiëntie en aantoonbare veilige inzet van machines en aanbouwdelen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.