Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Zelf je materieel keuren
Met AMTeK biedt Aboma bedrijven een tool voor het vervullen van de wettelijke plicht tot het deskundig keuren van materieel.

Zelf je materieel keuren

Volgens de Arbowet moet elk arbeidsmiddel periodiek gekeurd worden door een deskundig persoon. Via het AMTeK-systeem van Aboma kun je zelf je eigen materieel of dat van derden keuren, wanneer het jou uitkomt. Bijvoorbeeld tijdens onderhoud of op andere momenten waarop het materieel ‘even’ stilstaat. Een gesprek met Mario Rovers, manager AMTeK bij Aboma, over de vele voordelen van keuren via AMTeK.

Het AMTeK-systeem is zeer breed inzetbaar en ‘covert’ voor de infrasector vrijwel al het materieel.

Met AMTeK biedt Aboma bedrijven een tool voor het vervullen van de wettelijke plicht tot het deskundig keuren van materieel. “Mensen krijgen een opleiding met een theoriedeel over de spelregels rondom het keuren, gevolgd door een praktijkgedeelte”, legt Rovers uit. “Meestal duurt zo’n opleiding twee dagen. Daarna mogen de cursisten, mits ze geslaagd zijn, zich kundig noemen. Ze hoeven zich vervolgens geen zorgen te maken over eventuele steekproeven, opfriscursussen of herexamens. Nee, wij voeren jaarlijks een keuringsbegeleiding uit en houden toezicht op de uitgevoerde keuringen via ons eigen portaal. Op die manier kunnen zowel wij als het AMTeK lidbedrijf aantonen dat mensen kundig zijn en dat de keuringen conform de spelregels worden uitgevoerd.”

Breed inzetbaar

Het AMTeK-systeem is zeer breed inzetbaar en ‘covert’ voor de infrasector vrijwel al het materieel. Rovers: “Denk dan aan grondverzetmachine, hoogwerkers, autolaadkranen, wielladers, dumpers, verreikers en trekkers. Maar ook alle aanbouwdelen zoals zeven, bakken of een puinriek kunnen via AMTeK gekeurd worden, net zoals ladders, elektrisch handgereedschap en zelfs roldeuren. Vrij recent hebben we de mobiele rijstrooksignalering aan het gamma toegevoegd, alsmede een module voor een laadarm. Het systeem wordt voortdurend uitgebreid en is bovendien geschikt voor machines die multi-inzetbaar zijn zoals grondverzetmaterieel met beperkte of volledige hijsfunctie, of een verreiker met lier, hijskraan of werkbak. De rapportage is hier ook op afgestemd. Je werkt overigens altijd in hetzelfde systeem ongeacht welk materieel je keurt. De keuring wordt, inclusief foto’s, volledig digitaal vastgelegd door middel van een app of een url-verbinding. Een koppeling met het eigen ERP-systeem behoort ook tot de mogelijkheden.”

Stilstand voorkomen

Zelf keuren onder AMTeK is niet alleen kostenbesparend, het draagt ook bij aan de efficiëntie en kennis op de werkvloer. “Omdat alles digitaal wordt vastgelegd, kun je ook analyses uitvoeren in het portaal. Zo wordt inzichtelijk waar de pijnpunten liggen van bepaald materieel en kun je daar preventief op inspelen om stilstand of storingen te voorkomen. Zo kampte een brandweerkorps met een verhoogde slijtage aan hun ladders wat met enige regelmaat leidde tot afkeur. Niet door intensief gebruik, maar door opslag op het Arborek. Dankzij ons portaal besloot het korps om de ladders na elke oefening andersom terug in het rek te plaatsen. Een mooi voorbeeld waarbij zelf keuren en het analyseren van tekortkomingen leidt tot meer kennis en inzicht en uiteindelijk zelfs een langere levensduur van je materieel.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.