Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Zakendoen met bedrijven in plaats van met de ‘markt’
Gebr. Olieman is al meer dan veertig jaar een gevestigde naam in het Zuid-Hollandse polderlandschap.

Zakendoen met bedrijven in plaats van met de ‘markt’

Gebr. Olieman is al meer dan veertig jaar een gevestigde naam in het Zuid-Hollandse polderlandschap. “We kennen het gebied en hechten veel waarde aan trouwe klantrelaties”, zegt één van de oprichters van het grondverzet- en loonbedrijf Hans Olieman. Het familiebedrijf was deze zomer nog landelijk in het nieuws als één van de ‘dijkhelden’ na de dijkdoorbraak in Reeuwijk.

Hans Olieman heeft een duidelijk visie op de markt: “We werken graag voor klanten in plaats van voor de markt”, zegt hij stellig. Hij heeft weinig fiducie in openbare aanbestedingen. “Dergelijke projecten worden altijd gegund op basis van de laagste prijs. Met alle gevolgen van dien. Om eerlijk te zijn, daar zijn wij niet zo van. We werken veel liever voor (vaste) klanten in plaats van voor de markt. Bij sommige klanten komen we al tientallen jaren over de vloer. We weten wat we aan elkaar hebben. Ze kunnen van ons op aan. Ook bij nacht en ontij. Dat resulteert in sterke relaties die tegen een stootje kunnen.”

De dijk ligt nog op één oor en de nooddammen functioneren nog steeds.

Dijkdoorbraak

Gebr. Olieman kent de polder als hun broekzak. “Deze zomer hebben we nog de landelijke pers gehaald bij de dijkdoorbraak tussen de Kerkweg en Tempeldijk in ons eigen Reeuwijk”, vertelt Olieman enthousiast. “Het gebeurde op een maandagochtend om half zes. Ik was toevallig onderweg naar Groningen en heb direct een collega ingeschakeld om poolshoogte te gaan nemen. Hij is op de fiets gesprongen en constateerde dat er een stuk dijk was weggeslagen waardoor het water de polder instroomde. De polder binnen de dijk is feitelijk een badkuip en gelegen op 5,25 minus NAP, ruim 3 meter lager nog dan het omringende gebied. Proberen om het lek te dichten is onbegonnen werk. Daarop besloten we om 100 meter vóór en 100 meter na het lek een nooddam te gaan bouwen. Dat alles was binnen een uur gestart, want om half 7 waren we al met twaalf man en het nodige materieel aan het werk. Nog voordat het eerste blauwe zwaailicht in aantocht was, hadden we al een flink begin gemaakt. Enkele uren later, om 9:00 uur om precies te zijn, was het gevaar al geweken en hadden we de boel onder controle dankzij de enorme inzet van de medewerkers.”

Het snel handelen van Gebr. Olieman zonder opdracht of toestemming werd achteraf ontzettend gewaardeerd.

Kennis van het gebied

Het snel handelen van Gebr. Olieman zonder opdracht of toestemming werd achteraf ontzettend gewaardeerd. “We hebben direct onze planning omgegooid om het algemeen belang te dienen. Zo’n ingreep vraagt wel om kennis van het gebied en het op voorraad hebben liggen van specifieke grondsoorten. Dat hebben wij omdat we veelvuldig in het gebied actief zijn. Het waterschap, de dijkgraaf én de gemeente waren dan ook maar wat blij met ons snelle handelen. En de rekening? Die kon nog dezelfde dag worden ingediend. Nu wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de oorzaak. De dijk ligt nog op één oor en onze nooddammen functioneren nog steeds. Of wij het ‘lek’ ook mogen dichten? Dat zal spijtig genoeg wel weer een aanbesteding worden… Niets ten nadele overigens van de eerdergenoemde instanties omdat zij hier geen invloed op hebben. Ook zij zijn niet altijd gelukkig met het huidige aanbestedingsbeleid. Meervoudig onderhands aanbesteden waardeer ik dan wel weer, omdat je dan toch uitgekozen wordt door eerdere ervaringen met het bedrijf”, besluit Olieman.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.