Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Zakbaken meten met denieuwste ruimtevaarttechnologie
Dankzij geavanceerde GNSS-technologie is de Spot ONE nauwkeuriger dan traditionele GPS-systemen.

Zakbaken meten met denieuwste ruimtevaarttechnologie

Het handmatig inmeten van een zakbaak is een tijdrovende aangelegenheid, vooral op grote infrastructurele projecten met vele tientallen, zo niet honderden zakbaken. Met de Spot ONE van Soilspect is dat verleden tijd. Het systeem voor automatische zettingsmonitoring is in samenwerking met The European Space Agency ontwikkeld en maakt gebruik van geavanceerde GNSS-technologie. 

De Spot ONE wordt gevoed door een batterij met, afhankelijk van de configuratie, een levensduur van anderhalf tot drie jaar.

Soilspect is enkele jaren geleden opgericht door twee enthousiaste techneuten – Hille Wichers en Daniel Spils – met de ambitie om de bouw- en infrasector verder te digitaliseren. Maar vooral om bedrijven de mogelijkheid te bieden om met innovaties aan de slag te gaan. De Spot ONE is het eerste resultaat. “Het handmatig inmeten van zakbaken is eigenlijk niet meer van deze tijd”, vindt Wichers. “Het is tijdrovend en bovendien niet bepaald duurzaam als een landmeter de zakbaken handmatig moet inmeten. De Spot ONE maakt het inmeten veel efficiënter en dus ook duurzamer. Bovendien is er realtime zicht op de voortgang van een project.”

Robuust

De Spot ONE is in feite een meetstation dat boven op een zakbaak wordt geplaatst. “Het systeem wordt geactiveerd volgens een ingesteld interval, voert een meting uit en stuurt de data door naar een softwareportaal”, legt Spils uit. “Het is ook mogelijk om de data in het eigen geo-ICT-systeem in te laden voor verdere analyse.” Wichers vult aan: “De Spot ONE wordt gevoed door een batterij met, afhankelijk van de configuratie, een levensduur van anderhalf tot drie jaar. Alle technologie is ‘verpakt’ in een uiterst robuuste en recyclebare behuizing die letterlijk tegen een stootje kan. Op locatie is het een kwestie van het systeem bevestigen op de voetplaat van de zakbaak en de Spot ONE begint direct met meten. Er zit geen aan- of uitknop op.” De Spot ONE is door Boskalis uitvoerig en succesvol getest op de Markermeerdijken. “Zelfs met een laag modder op het toestel kwam de data nog perfect door.”

Autoriteit

Dankzij geavanceerde GNSS-technologie is de Spot ONE is nauwkeuriger dan traditionele GPS-systemen. “Het toestel is met hulp van The European Space Agency (ESA) ontwikkeld, een autoriteit op het gebied van satellietsignalen”, zegt Spils. “We kunnen ook gebruikmaken van de productiefaciliteit van ESA, aangezien we gevestigd zijn in het ESA business incubation centre, onderdeel van de Space Campus in Noordwijk. Dat betekent dat we snel kunnen opschalen naarmate de vraag toeneemt.” Soilspect assembleert de apparatuur namelijk in eigen huis, die volgens Wichers voornamelijk wordt ‘gehuurd’. “Wij leveren de hardware, software en een stukje service, zodat we klanten volledig kunnen ontzorgen op het gebied van zettingsmonitoring.” En daar blijft het vermoedelijk niet bij, want de heren hebben torenhoge ambities. “Ons doel is om met slimme hard- en softwaretoepassingen de efficiëntie in de bouw en infra aanzienlijk te verhogen.” Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Over GNSS-technologie

GNSS-satellieten zijn onmisbare hulpmiddelen voor de moderne technologie en zijn verantwoordelijk voor het sturen van signalen naar de aarde voor navigatie en locatiebepaling. Ze zijn onderdeel van systemen zoals GPS, GLONASS, Galileo, Beidou en QZSS en bevinden zich rond 20.000 km hoogte boven de aarde. De GNSS-ontvanger in de Spot ONE van Soilspect bepaalt zijn positie door te luisteren naar de signalen van meerdere GNSS-satellieten en de tijd te meten die het signaal nodig heeft om van de satelliet naar de ontvanger te reizen. Met deze informatie berekent de ontvanger zijn afstand tot de satellieten. De atmosfeer kan zorgen voor afwijkingen in de berekende afstand en zo voor onnauwkeurigheden in de positieberekening zorgen. Met behulp van RTK (Real Time Kinematic) wordt dit signaal gecorrigeerd wat resulteert in een uiterst nauwkeurige plaatsbepaling. RTK werkt door het gebruik van tenminste twee GNSS-ontvangers, waarvan tenminste één van de posities bekend is. De nauwkeurige locatie wordt bepaald door het vergelijken van de satellietgegevens van de twee ontvangers. Dit is vele malen nauwkeuriger dan het gebruik van slechts één ontvanger. RTK-correctie wordt op dit moment al veel gebruikt in het landmeten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.