Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

WIOR 2.0 dankzij VICTOR

Het wordt steeds drukker in Amsterdam, zowel boven als onder de grond. Werken in de openbare ruimte heeft dan ook steeds meer impact op de leefbaarheid van de stad.

Wiorfoto2 kopiëren
De verordening Werken in de Openbare Ruimte (WIOR) reguleert alle werkzaamheden in de openbare ruimte waarbij de wegverharding wordt opgebroken.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | NieuwlandGeo

22 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wie in Amsterdam in de openbare ruimte wil werken, heeft een vergunning nodig. In het nieuwe WIOR-proces wordt het aanvragen, beoordelen en verlenen van die vergunning in één applicatie geregeld: VICTOR. Een ontwikkeling van Omnimap, in samenwerking met NieuwlandGeo.

De verordening Werken in de Openbare Ruimte (WIOR) reguleert alle werkzaamheden in de openbare ruimte waarbij de wegverharding wordt opgebroken. Het gaat daarbij op jaarbasis om circa 2.500 grote werken en enkele tienduizenden kleine werken. Het functioneren van de stad is afhankelijk van een goede regie op het totaal aan werkzaamheden in de openbare ruimte. Met het nieuwe platform VICTOR, gebaseerd op Omnimap, is de gemeente in staat om efficiënt samen te werken met alle betrokkenen in de keten om de stad bereikbaar en leefbaar te houden.

Meer doen met geo-informatie

Omnimap is een low-code innovatieplatform dat bij uitstek geschikt is voor het inrichten van processen, informatie- en koppelvlakken. “Onze roots liggen in het spectrum van ketenintegratie. We hebben veel ervaring met het harmoniseren van technologie en dit te laten werken voor de mensen in complexe ketens. Daarbij kijken wij continu op de markt welke technologie ons platform kan versterken en brengen we dit samen om de doelstellingen van onze klanten te realiseren”, zegt Aelwyn Hettinga, directeur van Omnimap. Deze aanpak sluit naadloos aan op de filosofie en pay-off van NieuwlandGeo ‘meer doen met geo-informatie’. De samenwerking met Omnimap komt dan ook niet uit de lucht vallen. “We zien dat ruimtelijke informatie bij heel veel processen een belangrijke rol speelt”, zegt Maarten van der Hoek van NieuwlandGeo. “In dit geval is onze geo-functionaliteit direct geïntegreerd in de processen van VICTOR, zodat aannemers hun geplande werkzaamheden op de kaart kunnen intekenen en indienen. Daarbij maken we gebruik van het centrale datanetwerk van de Gemeente Amsterdam. Aannemers zien op die kaart direct wat er op die locatie reeds gepland is (en wanneer), welke voorzorgsmaatregelen hieruit voortvloeien en of ze bijvoorbeeld werkzaamheden kunnen combineren. Dit scheelt aanzienlijk in kosten en houdt bovendien de stad leefbaar.”

In het nieuwe WIOR-proces wordt het aanvragen, beoordelen en verlenen van die vergunning in één applicatie geregeld: VICTOR.

Efficiënt procesbeheer

Minder administratie, meer flexibiliteit, een sneller proces, maar vooral meer controle en overzicht over het verloop van het WIOR-proces, dat is het doel van VICTOR. In het nieuwe proces wordt vijf jaar vooruitgekeken en gepland. Tot en met de oplevering op straat. De nieuwe werkwijze maakt het eenvoudiger om werkzaamheden te plannen en te combineren. VICTOR kijkt door alle lagen van geplande activiteiten en aanwezige geo-informatie heen, zodat van daaruit een voorspelling wordt gedaan van de complexiteit, welke vergunningen benodigd zijn, welke stakeholders ermee gemoeid zijn, enzovoort. VICTOR is een compleet hulpmiddel voor coördinatie vanuit de gemeente enerzijds en afstemming tussen partijen in de keten, publiek en privaat, anderzijds, waarbij alle partijen altijd over de meest actuele en accurate gegevens beschikken. Hettinga: “Met de integratie van Whitemap van NieuwlandGeo integreren we meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van geo-informatie in de applicatie.” 

Gemeente Amsterdam heeft de stap gezet naar een moderne en toekomstbestendige oplossing maar VICTOR kan tevens van grote toegevoegde waarde zijn voor andere gemeenten, waterschappen, netbeheerders of organisaties zoals Schiphol.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%