Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“Wij onderzoeken al 25 jaar lang ieder product 1-op-1 om kwaliteit te garanderen”

“Wij onderzoeken al 25 jaar lang ieder product 1-op-1 om kwaliteit te garanderen”

Het Instituut voor ondergrondse infrastructuur IKT zorgt voor een hoogwaardig rioleringsnetwerk, dat goed functioneert en niet te veel kost. En dat allemaal op een neutrale, non-profit en onafhankelijke manier. “Als burger met een woning betaal je nou eenmaal rioleringsheffing. Wij willen ervoor zorgen dat die rioleringsheffing niet te veel stijgt zodat jouw belasting op riolering zo laag mogelijk blijft”, aldus Business Unitmanager Sebastiaan Luimes.

IKT werd in 1994 opgericht in Gelsenkirchen, Duitsland, maar heeft sinds april 2012 ook een vestiging in Nederland. Die locatie vormt een belangrijke schakel in de kennisuitwisseling tussen Duitsland, Nederland en België. “We zijn opgericht om alle kennis op het gebied van het rioleringsnetwerk te verzamelen en die ook zelf op te doen. Om die kennis vervolgens weer te delen tijdens seminars, opleidingen en openbare rapporten.”

IKT houdt zich dagelijks bezig met het onderzoeken van de ondergrondse infrastructuur. “We doen in Nederland vooral onderzoek naar kousrenovatie. We kijken in een laboratorium of de kousrenovaties die zijn ingebouwd voldoen aan de kwaliteit die door de netbeheerders zijn opgedragen. Daarin zijn wij de enige in Nederland.”

Klimaatadaptatie

Als Instituut voor ondergrondse infrastructuur houdt IKT zich ook bezig met wortelingroei en structurele analyses waarmee ze de buissystemen kunnen onderzoeken. In 2018 hebben ze dan ook 11 miljoen euro aan subsidie gekregen om in Gelsenkirchen een nieuwe testhal te openen. “Klimaatadaptatie is natuurlijk een hot-topic, maar wij gaan er ook echt onderzoek naar doen. In de nieuwe testhal komt een grote regendouche van 10 bij 20 meter waar we allerlei opstellingen schaal 1-op-1 kunnen onderzoeken. De inzichten die daarbij naar voren komen, gaan we ook gebruiken voor opleidingen en openbare publicaties.”

En dat komt allemaal overeen met de filosofie van IKT. “Als je een product ontwikkelt, heb je vaak modellen die een bepaald gedrag voorspellen. Als je het dan hebt over klimaatadaptatie en extreme buien, kun je dat heel goed in een model stoppen hoe je denkt dat het product omgaat met een regenbui. Maar met een eigengemaakt model kun je gewoon fouten maken. Daarom doen wij het op een zo neutrale en onafhankelijke mogelijke manier en onderzoeken we al 25 jaar lang alles schaal 1-op-1 om kwaliteit te garanderen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.