Platform over civiele techniek & infrastructuur
Personeel & Opleiding

Werkstudenten: nieuwste wapen in strijd tegen krapte op arbeidsmarkt

F3
Abilitec is zo’n anderhalf jaar geleden voorzichtig gestart met het recruiten van werkstudenten en dat begint nu zijn vruchten af te werpen.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Abilitec

6 juli 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Dat de techniek sector het erg lastig heeft om aan goede mensen te komen, is een publiek geheim. Ook de infrasector kampt met een enorme personeelsschaarste. Abilitec komt met een creatieve oplossing: de werkstudent die aan ‘jobcarving’ doet, vormt het nieuwste wapenfeit.

De student doet ervaring op en de kans dat hij of zij na het afstuderen bij het bedrijf blijft werken is groot.

De infrasector is momenteel booming business en er wordt vanuit overheden fors geïnvesteerd in het verbeteren en uitbreiden van de infrastructuur, riolering en waterhuishouding, begint Peter Gerlach van Abilitec. “Het gevolg is dat er ontzettend veel projecten tegelijk worden uitgevoerd, maar ook dat er een groot tekort is aan gekwalificeerd personeel.” Zijn collega Niels Uit de Bulten vult aan: “Dat betekent dus dat je creatief moet zijn met de inzet van personeel. Een werkstudent kan daarin van grote betekenis zijn.”

Jobcarving

Abilitec werft studenten van technische opleidingen voor een baan in de civiele techniek. “We richten ons vooral op 3e en 4e jaar hbo- en wo-studenten die al enige kennis en ervaring in het veld hebben opgedaan, hetzij door stage hetzij door eerdere werkzaamheden”, legt Uit den Bulten uit. “Wat we vervolgens adviseren is om de oneigenlijke taken van de professional af te snijden en over te laten nemen door de werkstudent. Jobcarving noemen we dat in jargon. Op die manier kan de professional zich volledig focussen op de meer complexe zaken. Het geeft meer ruimte om projecten in een hoger tempo te voltooien met een relatief voordelige oplossing aan de onderkant. We zijn zo’n anderhalf jaar geleden voorzichtig gestart met het recruiten van werkstudenten en merken nu dat het zijn vruchten begint af te werpen. Sterker nog, het loopt storm.” 

Ambassadeurs voor de toekomst

Bij de inzet van een werkstudent snijdt het mes aan twee kanten. “De student doet ervaring op en de kans dat hij of zij na afstuderen bij het bedrijf blijft werken wordt steeds groter”, zegt Uit den Bulten. “Recruitment begint niet meer bij afstudeerders maar al veel eerder. Dat kost wel iets meer, studenten zijn immers niet direct 100 procent inzetbaar, maar het zijn wel de ambassadeurs voor de toekomst. Mensen waar je over tien jaar op kunt bouwen en die de organisatie staande houden.” Gerlach gaat nog een stap verder en zegt: “Waarom zou je als student nog bij een supermarkt of in de horeca gaan werken als je ook in je vakgebied kan werken? Ik denk dat de keuze in veel gevallen snel is gemaakt. Wij bieden studenten die ingang bij civiele bedrijven. Onze pool met werkstudenten breidt razendsnel uit, maar ook de interesse bij ingenieursbureaus, overheden en aannemers is groot.”

Vanzelfsprekend laten we werkstudenten, net als onze andere professionals, niet aan hun lot over, zegt Gerlach. “We hechten veel waarde aan persoonlijke begeleiding en ontwikkeling van onze mensen en dat wordt ook gewaardeerd. Zo houden wij onze professionals én werkstudenten gewild.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht