Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“Werken? Voor mij  is het puur vermaak!” – Henk Saes

“Werken? Voor mij is het puur vermaak!” – Henk Saes

Een uitspraak van de directeur en eigenaar van Saes International BV uit Weert. En hij meent het ook. “In mijn studietijd was ik al thuis aan het klussen aan graafbakken en repareerde ik machines”, opent Henk Saes het gesprek. “Dat is nu ongeveer 40 jaar geleden. Het werk dat ik vandaag nog steeds doe met mijn team, brengt me nog steeds dezelfde voldoening. Voor mij is het puur vermaak, ik ben een liefhebber.”

Passie voor het vak kun je hem niet ontzeggen. “Destijds bezocht ik alle beurzen over de hele wereld al. Langzamerhand ontwikkelde zich de ambitie om in de sloophamers te gaan. Sloopscharen waren er toen nog niet.”

Henk Saes: “In mijn studietijd was ik al thuis aan het klussen aan graafbakken en repareerde ik machines.”

Begonnen als graafbakken producent

Henk begon als producent van graafbakken en slooparmen. “We produceerden eerst in Nederland, maar hebben in 1989 een productie-unit in Rusland opgezet. We huren daar een deel van een fabriek, van de Russische staat. Daar laten we alle graafbakken maken, volgens een zeer nauwgezet proces. Omstreeks 2002/2003 zaten we op 12.000 graafbakken die we per jaar leverden, voor de grotere machines.” De fabriek bestaat vandaag nog steeds en vormt een onlosmakelijk onderdeel voor Saes International BV.

Henk blikt samen met ons terug, aan de hand van alle folders die hij vanaf het begin heeft verzameld en gebundeld. “In 1992 bouwden we als eerste in Nederland de grootste sloopschaar. Maar liefst 5 ton eigen massa had hij. Die werd toen aangekocht door Van der Linden Sloopwerken, het huidige Nestor. Het mooiste? Diezelfde schaar verhuren we nog steeds!”

De vrachtwagen van Saes Service is speciaal ingericht om op locatie een maximale service te kunnen verlenen.

Hydraulische trilblokken en sloopscharen

Ook werd er in 1992 een start gemaakt met hydraulische trilblokken en sloopscharen. Daar werden in 1993 sorteergrijpers aan toegevoegd, gevolgd door een eigen gebouwde, mobiele, compacte zeefmachine in 1994. Henk: “Ik zit zelf achter alle techniek en werk ideeën uit met het Saes-team. Klanten uit die tijd zijn nog steeds bij ons.”

In 2012 kwam bij Saes de Xcentric Ripper in beeld. Hier werd een aparte BV voor opgericht. “Xcentric Ripper is een Spaans product, waarvoor wij de wereldwijde ondersteunende distributie doen. De basis van Xcentric Ripper is als ons hydraulische trilblok, met twee excenters”, aldus Henk. Vanaf 2012 vulde Henk het programma aan met producten van derden, die aan strenge selectiecriteria moeten voldoen. Namen als Krupp Atlas Copco en Epiroc passeren de revue. “Eind 2014 zijn we met Atlas Copco in zee gegaan, sinds twee jaar heet het merk Epiroc. We leveren Epiroc uit een ruime voorraad, nieuw en gebruikt, echte topkwaliteit, aangevuld met onze eigen hydraulische trilblokken.”      

Saes Service beschikt in de vrachtwagen over een 3 inch slangenpers.

Verhuur als specialisme

De tendens om liever te huren dan te kopen diende zich aan, vooral bij grote bedrijven. “Verhuren werd ons specialisme, we verhuren sinds 2 jaar groot materieel, ook voor gebruik op de zeebodem. Grote projecten vult men graag aan met ons huurmaterieel. Wat ik daarbij bespeur is dat huurders maar moeilijk aan machines boven de 50 ton kunnen komen. Dat lossen wij voor hen op, door de machine simpelweg mee te verhuren. Het voordeel voor de klant is dat alles door ons wordt samengesteld, ingeregeld, afgesteld en werkend op de plek van bestemming wordt gebracht. Makkelijker kun je het niet hebben. We verhuren complete pakketten waarmee je een heel project te lijf kunt gaan. Waar dan ook ter wereld je project zich bevindt!”

Grootste frees ooit gebouwd

In 2018 nam Epiroc het bedrijf Erkat over. Dat bracht Saes International de grootste frees ooit, de Erkat 5500. “Daar zat de markt echt op te wachten”, vervolgt Henk. “Het heeft ons wereldwijd een enorm aanzien bezorgd.” In de sector wordt nog weleens gespeculeerd wie er qua financiering achter de hele operatie zit. Daar wil Henk duidelijk over zijn: “Wij doen het zelf. Dat maakt het voor ons mogelijk om snel te reageren op kansen die we in de markt waarnemen.”

Erwin Broens: “We kunnen op locatie alles repareren. Ruiten, sloophamers, cilinders et cetera.”

Maximale mobiele service

Terwijl we praten parkeert Erwin Broens de nieuwe service truck op het terrein, zodat we een kijkje kunnen nemen. Erwin is begin 2019 gestart bij Saes International en heeft Saes Service opgezet. “Saes Service en Saes Rental zijn dus de twee nieuwe takken van sport hier”, oppert Erwin. We zijn inmiddels servicepartner voor Hitachi en leveren onze diensten onder de lijn Eindhoven. Als onafhankelijke servicepartij treden we op bij allerhande sloopprojecten.”

De vrachtwagen is speciaal ingericht om op locatie een maximale service te kunnen verlenen. Erwin laat ons zien wat er zoal aan boord is: “We kunnen op locatie alles repareren. Ruiten, sloophamers, cilinders et cetera. Onderhoudsbeurten uitvoeren op het werk? Geen probleem. Dat scheelt de klant tijd en geld, voorkomt lange stilstand. We beschikken in de vrachtwagen over een 3 inch slangenpers en hebben olie op voorraad bij ons. Het is de grootste mobiele werkplaats van het land.” Ook een kraanbaan ontbreekt niet, met een heftafel. “Daarmee hijsen we met gemak alles naar binnen. We kunnen tot 8 ton bijladen.”

Hydropompen revisie als nieuwe tak van sport

“Per 1 januari 2020 starten we bij Saes Service met hydropompen revisie. Daar wordt nu een hal voor ingericht, inclusief een testbank. Uiteraard werken we gecertificeerd”, vertelt Henk. Op de vraag, hoe hij al die ballen hoog kan houden, luidt het antwoord: “Dankzij mijn super adviesteam. Het zijn allemaal doorgewinterde, oude rotten in het vak, die naast me staan. En, heel belangrijk, we mogen dan wel continu de horizon verbreden, de focus verliezen we niet.”   


SAES INTERNATIONAL B.V.

Lozerweg 10 – 14, 6006 SR Weert

T +31 495 56 19 29

www.demolitiontools.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.