Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Werken onder water is 100% teamwork
In één duikteam zitten drie specialistische duikers, die op 11 meter diepte de werkzaamheden verrichten.

Werken onder water is 100% teamwork

De Rottemerentunnel, onderdeel van de A16 Rotterdam, wordt door bouwconsortium De Groene Boog ‘in den natte’ gebouwd. Dat betekent dat alle werkzaamheden tot en met het storten van het onderwaterbeton onder water moeten gebeuren. Een zeer specialistisch werk dat wordt uitgevoerd door de duikploegen van DISA. Didier de Graaff, eigenaar en managing director en Marc Dröge, general manager civiel bij DISA gunnen ons een kijkje onder de waterspiegel.

Dag en nacht werken

“We werken gemiddeld met 35 duikteams, op piekmomenten zelfs met 42 teams, ook ’s nachts”, begint Dröge. “In één duikteam zitten drie specialistische duikers, die op 11 meter diepte de werkzaamheden verrichten.” Een duikteam heeft een duikploegleider, een duiker en een reserve duiker. “De duikploegleider staat boven water en controleert en coördineert het werk. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de veiligheid van de duiker die onder water aan het werk is. De reserveduiker staat stand-by, voor het geval er afgewisseld moet worden. Bij een groot infraproject als de A16 Rotterdam is planning een hot item, de duikploegen zorgen ervoor dat de opvolgende werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Zij zorgen ervoor dat het ‘treintje’ in beweging blijft.”

Onder water werken is een specialisme op zich.

De Graaff vertelt waar de duikteams zijn ingeschakeld: “Wij komen al in beeld bij de ontgraving van de bouwkuip, daarna bij het aanbrengen van de wapening en nu bij het storten van het onderwaterbeton. We hebben veel inspecties gedaan, de bodem uitgevlakt, palen schoongemaakt, afgezaagd en opgelengd. Daarna ging het grind erin, waarna wij de balken hebben geplaatst waarop de wapening rust. De wapening is door ons aangebracht, inclusief alle daarbij behorende werkzaamheden. Vervolgens worden de dilatatiebalken op hun plek gelegd, voordat de betonstort begint. Het storten gebeurt via betondobbers.”

Meedenken 

Op het einde van de kuip is er een verdieping in de bodem gemaakt. Om het beton hier te ’stoppen’ wordt er een stortafzetting geplaatst waar de wapening in doorloopt tot aan het tussenscherm. Aan de andere zijde van het tussenscherm gebeurt hetzelfde. “Als het tussenscherm is weggebrand dan kan de wapening in den droge worden doorgekoppeld. Daarover hebben we samen met de opdrachtgever nagedacht”, schetst De Graaff. “Deze manier van werken is nog nooit eerder vertoond en een direct gevolg van een goede overlegstructuur. DISA staat bekend om innovatieve oplossingen, we zijn meer dan alleen een duikbedrijf.”

Wie denkt dat beide heren theoretici zijn, heeft het mis. De Graaff en Dröge zijn zelf duiker in hart en nieren geweest en weten als geen ander wat de duikers doormaken. “Lange dagen, zwaar werk, ’s nachts werken. Veel van huis, vaak ver weg. Het zijn gepassioneerde vaklieden waar we groot respect voor hebben”, besluit De Graaff.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.