Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Wegenbouw ziet toekomst in glazen bol

Wegenbouw ziet toekomst in glazen bol

Nee, de wegenbouw heeft zich niet massaal tot het ambacht der waarzeggers gewend. De glasbol waar we het over hebben, valt onder de categorie “wegdekreflectoren” en wint enorm aan populariteit. De reden? De massieve glasbol als wegdek­reflector behoeft geen onderhoud, is uitermate efficiënt en oersterk. 

Laat dé specialist op het gebied van wegdekreflectoren nu een oer-Hollands bedrijf zijn. Van Wylick wegdekreflectoren BV uit Sint Michielsgestel bestaat 25 jaar en staat aan de basis van de glasbolreflector. Door directeur Chris van Wylick in 1993 bedacht, vormt deze massief glazen wegdekreflector vandaag de dag dé krachtige en duurzame oplossing voor veilig weggebruik ‘s nachts, in alle weersomstandigheden. We spreken met dochter Lisette van Wylick over de LUX glasbolreflector en de andere, vernuftige oplossingen die het bedrijf te bieden heeft.

“We wijzen graag de weg bij minder tot slecht zicht”
Met die uitspraak begint Lisette het gesprek. “Onze glasbollen hebben een eigen CE-keurmerk en worden steeds populairder. Inmiddels behoeft deze oplossing geen nader betoog. Dat komt door het duurzame karakter en de makkelijke toepassing. De glasbollen worden in het wegdek gemonteerd en gaan langer mee dan het asfalt. Tel daarbij de mooie eigenschap van 360˚ reflectie en het zelfreinigend karakter en je zult begrijpen dat dit voor wegbeheerders een duurzame investering is”, aldus Lisette.

Dat Van Wylick de weg wijst, beperkt zich niet tot het leveren van reflectoren. “Ook voor mensen met een visuele beperking hebben we een mooie oplossing, in de vorm van RVS geleidelijnen en attentienoppen. Daarmee creëren we een contrastrijke en voelbare geleiding, uitermate effectief en zeer bestendig. Ook deze vorm van geleiding wint enorm aan terrein, zeker nu Nederland het VN-verdrag getekend heeft, waarin men zich committeert om de openbare ruimte toegankelijker te maken voor iedereen.” 

De RVS geleidelijnen zijn, net als de glasbollen destijds, een nieuw product op de markt. Wederom een duurzamere keuze dan de producten die op dit moment nog standaard toegepast worden. Sinds kort worden de TACK RVS geleidelijnen door een aparte BV geleverd, ‘Van Wylick Routegeleiding.’

LUX glasbolreflector

TACK RVS geleidelijnen Amstelstation, Amsterdam.

Minder energieverbruik, wel beter zichtbaar
Binnen de expertise van Van Wylick valt ook de LUX Solar, een beproefde wegdekreflector met ingebouwd zonnepaneeltje en ledverlichting. Lisette legt uit wanneer deze hightech oplossing in beeld komt: “De straatverlichting zoals we die kennen zien we langzaam veranderen. Er wordt gekeken naar slimmere oplossingen, voor autowegen, maar vooral ook voor fietspaden. Om de rijbaan goed te markeren en zichtbaar te maken in het donker, zijn de LUX Solar wegdekmarkeringen ideaal. Ze zijn 100% water- en stofdicht en qua techniek helemaal vervolmaakt. Een stukje elektronica, een solarpaneeltje en een led maken elk LUX Solar element autonoom in functie. Bij schemer gaat de led branden en deze blijft zijn werk doen tot de dageraad. De LUX Solar is dermate bestendig dat er een vrachtwagen overheen kan rijden. Wij garanderen een functionaliteit van 8 jaar, maar kunnen met trots melden dat de exemplaren die we 10 jaar geleden, met de techniek van toen, geplaatst hebben al die tijd probleemloos functioneren.”

Comfortabel geleverd met montage
Van Wylick benadrukt dat zij de montage van de LUX glasbolreflectoren, LUX Solar elementen en de TACK RVS geleidelijnen in eigen beheer verricht. “Simpelweg omdat we dit sneller, nauwkeuriger en efficiënter kunnen dan een ander. Daarmee kunnen we ook de garantie geven dat onze producten goed functioneren. We hebben voor de glasbollen een eigen machine ontwikkeld, die volautomatisch de plaatsbepaling doet en de glasbollen aanbrengt. Als kers op de taart veegt de machine tegelijkertijd de weg aan”, legt Lisette uit. “Van deze machine is er geen tweede op de wereld.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.