Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Weg van gerecycled plastic op Schiphol
Het gebruik van Plastic Road op deze locaties levert een besparing van 82% CO2-uitstoot op.

Weg van gerecycled plastic op Schiphol

Op initiatief van VolkerWessels Infra Schiphol, bestaande uit KWS en VolkerRail, heeft Schiphol als eerste luchthaven ter wereld een weg van gerecycled plastic (PlasticRoad). De aangelegde PlasticRoad is gemaakt van afval afkomstig uit de terminal. KWS is als grondlegger van PlasticRoad trots op de succesvolle introductie en implementatie op Schiphol.

Op initiatief van VolkerWessels Infra Schiphol, bestaande uit KWS en VolkerRail, heeft Schiphol als eerste luchthaven ter wereld een weg van gerecycled plastic (PlasticRoad).

De parkeervakken achter de uitvoeringskeet van VolkerWessels Infra Schiphol zijn van PlasticRoad en aan het einde van het jaar volgt nog een deel van een start- en landingsbaan. De twee locaties zijn onderdeel van een test die moet uitwijzen of de gerecyclede weg in de toekomst een goed alternatief is voor de standaard asfaltwegen en zo bijdraagt aan een duurzamere infrastructuur op de luchthaven. 

Tweede leven voor plastic afval op Schiphol

PlasticRoad heeft veel voordelen ten opzichte van reguliere asfaltverharding. De duurzame en circulaire oplossing vangt het hemelwater op, filtert het en laat het geleidelijk in de grond zakken. Dit leidt tot een betere en natuurlijke waterhuishouding, zorgt bij hevige regelval voor een waterbuffer en draagt bij aan een verbeterde grondwaterstand. 

Het filtersysteem vangt ook vuil op dat van verkeer afkomt, zodat het niet in de berm terechtkomt. Daarnaast zorgt de weg voor een tweede leven voor plastic afval op de luchthaven, is makkelijker in onderhoud, heeft een langere levensduur en is sneller en eenvoudiger te realiseren, waardoor deze bijdraagt aan het verminderen van CO2, NOx en fijnstofuitstoot. Dit sluit goed aan bij de duurzame ambities van zowel Schiphol als KWS en VolkerRail. Het gebruik van Plastic Road op deze locaties levert een besparing van 82% CO2-uitstoot op.

Plastic afval lokaal hergebruiken

Oscar Maan, Innovatiemanager van Schiphol, vertelt: “Wij zijn heel erg blij dat we deze pilot met PlasticRoad op Schiphol mogen doen. De komst van PlasticRoad draagt bij aan onze zero waste doelstellingen. We kunnen zo ons plastic afval lokaal hergebruiken. Wij vinden het belangrijk om te investeren in een duurzame infrastructuur omdat we toewerken naar een afvalvrije en uitstootvrije luchthaven richting 2030. Deze plastic weg heeft ook nog eens dezelfde rijeigenschappen als asfalt en heeft voor ons veel duurzame voordelen. Als de test goed uitpakt zijn we voornemens om in de toekomst meer wegen op Schiphol te voorzien van dit type wegdek.”

Strategisch partner

KWS is in de combinatie VolkerWessels Infra Schiphol al ruim tien jaar als strategisch partner werkzaam voor Schiphol. Zo zijn wij onder andere verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en projecten voor de infrastructuur, en systemen die nodig zijn voor het afhandelen van vliegtuigen op Schiphol. Voorbeelden van assets waar VolkerWessels Infra Schiphol aan werkt zijn passagiersbruggen en vliegtuigopstelplaatsen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.