Platform over civiele techniek & infrastructuur
‘We produceren elk element op maat’
Het gemaal is uitgevoerd met twee identieke pompen en twee stroomgoten van zo’n 40 meter op een betonnen fundering.

‘We produceren elk element op maat’

Sinds 1888 is Waco prefab betonspecialist binnen de civiele techniek. Elk element wordt in de eigen fabriek snel en onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd. Een logische keuze van Aannemingscombinatie De Poel om Waco de twee stroomgoten van elk 40 meter te laten produceren.

De uitdaging voor Waco binnen dit project was de beperkte ruimte in de damwandkuip met de vele stempels ertussenin.

Het gemaal is uitgevoerd met twee identieke pompen en twee stroomgoten van zo’n 40 meter op een betonnen fundering. Waco produceerde, leverde en koppelde beide stroomgoten die zijn opgebouwd uit prefab betonelementen. Ron van Boven, directeur bij Waco, volgde het project van dichtbij en zegt: “Het produceren van stroomgoten is voor ons een standaard product dat we snel kunnen leveren. De prefab elementen hebben het voordeel dat werkzaamheden op de bouwplaats tot een minimum beperkt worden en dat we snel kunnen bouwen. Voor gemaal De Poel hebben we respectievelijk 26 en 27 elementen geproduceerd die samen de twee stroomgoten vormen.”

Diverse typen elementen

De stroomgoten bestaan uit afzonderlijke prefab elementen en zijn uitgevoerd in de formaten van 2 bij 1 meter inwendig. Van Boven: “De lengte van elke stroomgoot is ongeveer 40 meter, samen maakt dat 80 meter. Daarin hebben we verschillende typen elementen geleverd. Deze zijn variërend van ‘standaard’ elementen, speciale koppelelementen, elementen met consoles en elementen voorzien van uitstekende wapening voor aansluiting op de in- en uitstroom binnen het gemaal.”

De uitdaging voor Waco binnen dit project was de beperkte ruimte in de damwandkuip met de vele stempels ertussenin. “We konden dit oplossen door eerst de stroomgoot aan de ene zijde te bouwen om vervolgens de tweede fase te realiseren. Beide stroomgoten dienden in de eindsituatie uiteraard één geheel te vormen. Dankzij speciale koppelelementen was dit mogelijk. Om de hogere verkeersbelasting te kunnen dragen, hebben we extra consoles aangebracht. Dit is dan ook hoe Waco werkt, voor elk detail (desgewenst) produceren we een element op maat. Volledig onder geconditioneerde omstandigheden in onze fabriek”, aldus Van Boven. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.