Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘We moeten toe naar een duurzame relatie tussen opvoeding, opleiding en werk’
Hans de Koning, Algemeen directeur van Max Bögl Nederland

‘We moeten toe naar een duurzame relatie tussen opvoeding, opleiding en werk’

Maar hoe krijgen we die boodschap op de juiste plaats?

Het blijft een heet hangijzer, niet alleen in de bouw en infra, maar bij alle sectoren waar ambacht een rol speelt: er is dringend behoefte aan jonge aanwas. Niet dat we er met zijn allen niets aan doen; ik kan een hele lijst produceren met goede initiatieven die vanuit de bouw en infra ontplooid worden om de jeugd te enthousiasmeren om voor een carrière in onze sector te kiezen. Toch blijkt het een moeizaam proces te zijn. Ligt dat ook niet een beetje aan het vermogen van Den Haag om ‘niets te doen’ met aangeleverde, relevante dossiers? Of ligt het aan de manier van opvoeden van de jeugd? Hebben ouders een vooringenomen standpunt ten aanzien van werken in onze branche? De kans is ook aanwezig dat de digitale wereld waarin jeugdigen zich elke dag bewegen, op een positieve manier van invloed kan zijn op hun ideeën over werk in de toekomst.

Het wordt tijd dat jongeren een reëel beeld krijgen over werken

Kijk eens naar apps als Instagram en SnapChat, echte pleisterplaatsen voor jongeren. De jeugd wordt 24/7 bestookt door influencers, die een heerlijk luxeleven schijnen te hebben, zonder daarvoor fysiek te hoeven werken. Het zijn de nieuwe rolmodellen, met beelden zonder verhaal. Onze wereld is echter wèl de echte wereld, waarin gewerkt moet worden voor geld. Ik denk dat het goed zou zijn om meer van onze wereld te laten zien en dat we op social media ook de aantrekkelijke zaken van ons werk helder in beeld moeten brengen bij de jeugd. 

Ouders, faciliteer de talenten van je kind

Met Max Bögl ondersteunen we de IMC Weekendschool. Daar worden kinderen uitgenodigd die onvoldoende beeld hebben van de arbeidsmarkt na de middelbare school. Is je vader tandarts, dan is de kans klein dat je naar de infra kijkt. Veel ouders zijn niet in staat om hun kinderen breed te informeren. De kinderen die wij op zondag ontvangen zijn enthousiast over de bouw en infra. De meisjes zijn nog enthousiaster dan de jongens, ook daar mogen we meer op inzetten. Ouders vinden het niet leuk om op een verjaardag te vertellen dat hun kind loodgieter wordt, of ze klagen over het gebruik van mobieltjes. Misschien wordt hun kind wel een rijzende ster in digitale technologie later? Faciliteer de talenten van je kind. Van onze kant moeten we de jeugd laten zien dat werken in onze sector net zo leuk is als het bouwen van dat zandkasteel met vader of moeder, toen je nog klein was en meeging naar het strand. Het is bewezen dat mensen die actief bijdragen aan het creëren van iets tastbaars, daar gelukkig van worden. Het wordt tijd dat ook de ouders zich daar bewust van worden.

Afscheid nemen van de term ‘laag opgeleiden’

Hoe moeten we uitleggen dat we experts en vakmensen nodig hebben, als we ons bedienen van de term ‘laag opgeleiden’? Is het duurzaam om iedereen hoog op te leiden? Met minder banen in het vooruitzicht? Ondertussen halen we massaal arbeidskrachten uit andere landen, om het werk te doen waar in Nederland niet naar gekeken wordt. We moeten toe naar een duurzame relatie tussen opvoeding, opleidingen en werk. Hoe maken we de sector aantrekkelijk? Ik denk door te vertellen over de talloze, mooie en waardevolle projecten die onze sector kenmerkt. De geschiedenisboekjes stoppen bij het inpolderingsverhaal, als het om de infra gaat. Terwijl er dag in dag uit gewerkt wordt aan het klimaatbestendig maken van ons land, we ervoor zorgen dat iedereen veilig van A naar B komt en we ervoor zorgen dat ons nageslacht ook nog droge voeten heeft. Het zijn de helden van de nu, de mannen en vrouwen in de bouw en infra. 

Werken in onze sector heeft de toekomst

Wist u dat de mens van nature de behoefte heeft om zich minimaal een uur lang te verplaatsen op een dag? Vroeger kon je een uur lopen naar het volgende dorp. Tegenwoordig willen we in een uur zover mogelijk komen. Onze vervoersmiddelen zijn beter geworden, maar de ruimtelijke inrichting volgt niet echt. Er worden hele woonwijken bijgebouwd om het woningtekort op te lossen, maar al die nieuw-komers moeten gebruiken maken van de reeds aanwezige infrastructuur. Het gevolg: de boel slibt dicht. Meer woonruimte creëren brengt een aanvullende mobiliteitsbehoefte met zich mee. Werk aan de winkel dus voor de mensen in de bouw en infra! De boodschap aan de overheid luidt wat mij betreft dan ook: richt een ministerie van Duurzame Inrichting en Mobiliteit op. Laten we gaan samenwerken, aan de ene kant de overheid, aan de andere kant wij als sector. Samen problemen oplossen, daar wil je toch een bijdrage aan leveren?     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.