Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
WATERQUEST 2019:  een stap dichterbij een  oplossing voor wateroverlast?

WATERQUEST 2019: een stap dichterbij een oplossing voor wateroverlast?

Al eerder besteedden we aandacht aan de WATERQUEST 2019. Een prijsvraag, uitgeschreven door Nering Bögel, met als doel een groep slimme mensen bij elkaar te krijgen in een denktank. Om zo tot nieuwe oplossingen te komen voor het wateroverlast probleem in bebouwde gebieden.

Richard Janssen, eigenaar van Nering Bögel en initiatiefnemer van deze prijsvraag, vertelt over het proces en de laatste ontwikkelingen. “Vorig jaar, met de Infratech in het vooruitzicht, hebben we een aantal universiteiten, hogescholen en andere belangrijke kennisinstituten benaderd. Diverse inschrijvingen van studenten van de TU Delft, Leiden en Twente rolden binnen. Inmiddels is de eerste denktanksessie een feit.”

Studenten van TU Delft, Leiden en Twente bij de eerste sessie van de WATERQUEST 2019. Aandachtig luisterend naar de uitleg van Richard Janssen, Nering Bögel.

 

Inspirator

Eén van de drijvende krachten achter het WATERQUEST-proces is Nick van de Giessen. Een internationale topper, wereldwijd gevraagd door bedrijven en overheidsinstellingen om mee te denken over de waterproblematiek. Janssen ziet meteen dat de studenten enorm veel respect voor Van de Giessen hebben en graag met hem willen samenwerken. “De eerste sessie was daarom vooral bedoeld om wat meer uitleg te geven over het idee en wat er van hen verwacht wordt. Een student uit India vertelde bijvoorbeeld wat hij in India had ervaren op het gebied van overstromingen en na een aantal filmfragmenten en zijn verhaal merkte je dat er een gezamenlijk maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel boven borrelde: ‘hier ligt de focus’ spinde in de hoofden van de studenten. ‘Er moet iets gedaan worden aan de ellende die mensen in dorpen en steden meemaken door wateroverlast. En wij gaan dat proberen, van ons wordt hier iets verwacht’.”

Knappe koppen

Janssen zegt verrast te zijn door de samenstelling van de groep. “Vanuit alle vakgebieden die te maken hebben of krijgen met waterproblematiek, zitten er studenten aan tafel: civiel, bouwkunde, research, watermanagement, mechanical engineering, international business en architectuur. Geweldig toch?” In het begin was er enige terughoudendheid, hadden de studenten een zetje nodig om echt out-of-the-box te durven denken. “Natuurlijk moeten ze zich houden aan de natuurkundige wetten, maar verder wilden wij juist dat ze er op los zouden fantaseren. Niet denken in beperkingen of geld, maar juist over die ándere futuristische ideeën gaan brainstormen. En dan merk je dat er spontaan een aantal mensen enorme gedachtensprongen durft te maken en dat is precies de bedoeling.”

Nick van de Giessen, inspirator en drijvende kracht bij de procesbegeleiding van de WATERQUEST.

 

Jury

“Eind mei/begin juni zal de jury de ingezonden ideeën beoordelen en kenbaar maken wie er in de prijzen vallen. Daarna is de keus transparant: wil je je idee wel of niet delen binnen de denktank? Want met díe ideeën gaan we na de zomer aan de slag.” Janssen besluit: “We willen een echte uitvindersclub neerzetten maar géén ingenieursbureau 2.0 worden. De groep moet op niveau kunnen denken en modellen kunnen doorrekenen, maar vooral vrij hun creativiteit er op los kunnen laten. Nering Bögel is slechts de partij op de achtergrond die het proces organiseert, faciliteert en vooral stimuleert zodat het vorm krijgt. En ik vind het fantastisch dat de TU Delft heeft aangegeven dat we gebruik mogen maken van hun faciliteiten voor dit traject. De studenten zijn razend enthousiast naar huis gegaan en klaar voor de volgende stap.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.