Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Wateropslag met kunststoffolies

Wateropslag met kunststoffolies

Een waterbassin kent vele toepassingen. Als specialist in het verwerken en toepassen van folieconstructies realiseert Genap al ruim 65 jaar waterbassins voor verschillende doeleinden, gaande van de land- en tuinbouw en infraprojecten tot bassins voor recreatiedoeleinden en voor dieren- en pretparken. Een van de laatste gerealiseerde recreatieprojecten is de uitbreiding van Toverland in Sevenum. 

Met name de laatste jaren wordt Genap veel gevraagd voor de aanleg van een wateropslag voor recreatiedoeleinden, weet salesmanager civil projects Mark Visser. “Zo zijn we betrokken bij de aanleg van alle buitenwaterpartijen van Center Parcs in geheel Europa, hebben we diverse bassins bij het Dolfinarium gerealiseerd, waaronder het grote dolfijnen-buitenbassin en komt de ijsberenvijver in Ouwehands Dierenpark uit onze koker. Ook hebben we alle vijverpartijen in het nieuwe Wildlands Emmen gemaakt. Door aannemer Den Ouden uit Schijndel zijn we benaderd om de uitbreiding van Toverland te realiseren. Het gaat om project Avalon met de nieuwste attractie Fenix, een achtbaan die zich in een grote waterpartij bevindt.”

Drielaags pakket
Genap heeft de folieconstructie voor de nieuwe waterpartij in Toverland op basis van de tekeningen en ‘obstakels’ eerst volledig uitgeëngineerd. “Daarbij wordt berekend en bekeken op welke manier we de folieconstructie het beste kunnen uitleggen en lassen”, legt Visser uit. “Details worden afgestemd met de aannemer. In de vijver bevinden zich namelijk behoorlijk wat ‘obstakels’, zoals de funderingspoeren voor de achtbaan. Om de waterdichting te garanderen, wordt de folie via een instortprofiel of met een rvs-profiel (voorzien van een neopreen afdichting) afgestript tegen de poeren. We produceren de folieconstructie vervolgens in de meest efficiënte afmetingen.” De nieuwe waterpartij in Toverland is eerst door de aannemer volledig uitgegraven. Vervolgens heeft Genap het zandbed bekleed met een 250 grams beschermingsvlies van Genatex Geotextiel NWPP 20. Hierop is de Fecatex 1 mm folie (KIWA-gecertificeerd) in delen aangebracht en aan elkaar gelast. Het pakket is nogmaals voorzien van eenzelfde beschermingsvlies en aangevuld met een zandlaag.

Genap

EPDM in de ijsberenvijver in Ouwehands Dierenpark

Van A tot Z
De nieuwe waterpartij in Toverland is ruim 8.000 m2 groot. Tevens heeft Genap nog enkele kleine vijverpartijen bekleed met Firestone Pondgard EPDM-folie. Dat brengt het totaal op circa 9.000 m2 aan alleen folieconstructies. “Als je nu door het park loopt zie je een strak afgewerkt geheel, een erg mooi en verzorgd attractiepark. Wederom een mooi referentieproject waarbij we de klant – in dit geval de aannemer – volledig ontzorgen op het gebied van de waterdichting van A tot Z. In ons eigen laboratorium en ontwerpbureau verzorgen we de engineering, in ’s-Heerenberg produceren we de folieconstructies op maat (maximaal 5.000 m2 aan één stuk) en voor het installeren (monteren) beschikken we over eigen montageteams die wereldwijd worden ingezet. Zo kunnen we de hoogste kwaliteit garanderen.” 

Niet voor niets is Genap in de afgelopen 65 jaar uitgegroeid tot Europa’s meest toonaangevende organisatie in het verwerken en toepassen van kunststoffolieconstructies. Recent heeft Genap de ontwikkeling en productie van oplossingen voor de opslag van drinkwater aan het portfolio toegevoegd. De vraag naar wateropslag neemt wereldwijd toe en de mogelijkheden van kunststoffolies zijn op dat vlak divers, duurzaam en betaalbaar.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.