Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Waternet vertrouwt al jaren op professionele partner uit Schagen

Waternet vertrouwt al jaren op professionele partner uit Schagen

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) en de gemeente Amsterdam maken gebruik van de diensten van Waternet. De werkzaamheden die Waternet verricht zijn zeer divers en strekken van het reinigen van rioolwater en het zorgen voor sterke dijken tot het verzorgen van de juiste waterstanden in de polders en in de natuur. Een omvangrijk takenpakket waarbij een paar extra handen niet alleen wenselijk, maar ook echt nodig is.

Om te kunnen voldoen aan de vraag van Waterschap AGV en de gemeente Amsterdam maakt Waternet gebruik van de expertise van Prommenz uit Schagen. Al meer dan 8 jaar is er sprake van een samenwerking, die elk jaar hechter wordt. We zitten aan tafel met Eelco Wiebenga, Projectleider Waterinfra Team Technische Systemen bij Waternet en Matthijs Vergaij, adviseur en inspecteur bij Prommenz. De heren vertellen over de samenwerking.

Van detachering naar een intensieve samenwerking

“Prommenz is voor Waternet begonnen op detacheringsbasis en later op projectbasis, voor directievoering, bestekschrijven, toezicht en plannen schrijven. Het is moeilijk om aan goed personeel te komen en door met Prommenz te werken, vangen we op een professionele manier pieken in ons werk op”, begint Eelco.

Matthijs vult aan: “We hebben een team van 6 mensen die naar behoefte voor Waternet ingezet kunnen worden wanneer het nodig is.” Waaruit bestaan hun werkzaamheden? Matthijs antwoordt: “We voeren onder andere NEN2767 inspecties uit aan waterbouwkundige kunstwerken, verzorgen de gehele technische werkvoorbereiding, begeleiding van uitvoering voor onderhoud en herstel en kleine inmeetwerkzaamheden, stellen beheersplannen en Programma van Eisen op voor waterbouwkundige kunstwerken en adviseren met betrekking tot milieuzaken. Ook het geven van instructies aan aannemers, voor onderhoud en herstel, behoort tot het werkveld.” Eelco toont op een kaart de omvang van het werkgebied: “Van Hilversum tot Utrecht, Mijdrecht, Uithoorn, Blaricum en Huizen. Dat hele gebied wordt door Waternet verzorgd en daar vind je dan ook de mensen van Prommenz aan het werk.”

img_8328-kopieren

Voorbereidende werkzaamheden Uitermeersluis en brug, voor inspectie en testen noodkering Uitermeersluis.

 

Snel handelen bij calamiteiten door extra capaciteit

“Bij calamiteiten informeer ik eerst Foppe (directie Prommenz, red.) zodat hij capaciteit kan reserveren waar we direct gebruik van kunnen maken. Daarna volgt al snel overleg met Matthijs, we bespreken wat er moet gebeuren en Prommenz zorgt meteen voor een helder plan van aanpak. Is dat plan akkoord, dan gaan we aan de slag”, vervolgt Eelco. “Dan heb ik het over incidenten of andere situaties waarbij snel handelen vereist is en waarvoor we zelf niet de capaciteit hebben.”

Processen vastleggen

De laatste jaren maakt Waternet samen met Prommenz plannen van aanpak voor het meerjarig onderhoud van gemalen. Matthijs: “We leggen het hele proces vast. Welke technische oplossingen zijn er noodzakelijk, in welke conditie bevinden de gemalen zich, we voeren NEN2767 inspecties uit, we stellen een prioriteitenlijst op en schrijven de benodigde bestekken. Vervolgens communiceren we alles naar de directie van Waternet. Uiteindelijk zorgen we dan voor de opleverdocumenten en controleren we de aannemer bij de eindoplevering.” Daar voegt Eelco tot besluit aan toe: “De flexibiliteit van Prommenz, hun frisse kijk en deskundigheid zorgen ervoor dat Waternet haar taken goed kan vervullen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.