Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Waterdichtheid Nieuwe Sluis gegarandeerd dankzij speciaal membraansysteem
Op het Sikaplan membraan worden de Sika voegenbanden en de injectiepunten geplaatst.

Waterdichtheid Nieuwe Sluis gegarandeerd dankzij speciaal membraansysteem

“Gezien de complexiteit van het project diende er extra zorg te worden besteed aan de waterdichting van de Nieuwe Sluis. Omdat BAM en Sika op dat vlak al vaker hebben samengewerkt, werden wij aan tafel gevraagd om mee te denken over de juiste oplossing”, opent Cousin het gesprek.

Sassevaart, Gacon en Vilton zijn continu met acht tot tien man bezig.

Die oplossing werd gevonden in het toepassen van een gecompartimenteerd membraansysteem (folie), een specialisme van de Sika Group. Eroll Breukers, sales manager bouw bij Sika legt uit: “Natuurlijk is de sluis veilig ontworpen. Er wordt al enorm veel wapening in het beton toegepast, maar omdat het beton onderhevig is aan zettingen, wilde Bouwcombinatie Sassevaart het zekere voor het onzekere nemen. Wat we nu doen voorkomt problemen en bespaart geld in de toekomst.”

Tot in detail wordt alles extra waterdicht gemaakt

Met het gecompartimenteerd membraansysteem worden de drempels en onderhoudstunnels waterdicht gemaakt. Begin oktober 2020 is het aanbrengen van start gegaan, in het buitenhoofd van de sluis. Cousin: “De mensen die het systeem aanbrengen zijn door ons getraind. Samen met de bouwcombinatie is afgesproken dat alleen door ons getrainde mensen dit werk mogen doen. De training vond plaats in Utrecht, coronaproof via Teams, met hulp van een trainer van Sika Nederland en een expert uit Slovenië.”

Aanbrengen geotextiel voor extra bescherming.

Hoe werkt het?

Inmiddels zitten de werkzaamheden aan het buitenhoofd erop en is het team begonnen aan het binnenhoofd. “We zitten nu in fase 1. Wat uniek is voor Nederland, is het feit dat het systeem bestaat uit verschillende compartimenten. Deze zijn bij calamiteiten achteraf injecteerbaar, waardoor de hoge mate van waterdichtheid gewaarborgd blijft”, legt Breukers uit. “We werken in vlakken van 150 m2, begrensd met een in het beton ingestort voegprofiel. Elke 150 m2 kent vijf injectiepunten, deze komen met slangen bij elkaar, in een soort ‘stekkerdoos’. Komt er water uit één van de slangen? Dan is het injecteren van die slang met injectiemiddel een snelle, doelgerichte oplossing.”

De voorbereiding van het werk duurde langer en was intensiever dan het werk zelf. “Complimenten aan de mensen van Sassevaart zijn hier zeker op zijn plaats”, vervolgt Cousin. “Er is dagelijks contact tussen Sika, Sassevaart en de applicateurs. Sassevaart, Gacon en Vilton zijn continu met acht tot tien man bezig. In totaal praten we over 4000 m2 aan wand en vloer die behandeld worden. De betonconstructie is opgebouwd uit onderwaterbeton, daarna komt de werkvloer, vervolgens ons waterdichtingssysteem bestaande uit geotextiel, gevolgd door het waterdichte membraan Sikaplan wp 1100 – 31 HL 2. Op dit Sikaplan membraan worden de Sika voegenbanden en de injectiepunten geplaatst. De naden worden volautomatisch aan elkaar gelast. Om schade door bijvoorbeeld wapening te voorkomen wordt er ook nog een Sika protection sheet aangebracht. Volgens protocol wordt alles getest: de naden worden afgeperst, we voeren testen uit en noteren de resultaten keurig in een logboek.”

Samen met de aannemerscombinatie is afgesproken dat alleen door ons getrainde mensen mogen dit werk doen.

Waterdichtheid als absoluut specialisme

“Wat we in Terneuzen doen is maatwerk, gestoeld op onze expertise in waterdichtheid. Het ontwerp is in 3D geëngineerd, in samenspraak met Sassevaart en een team van specialisten van Sika Corporate. We hebben een sublieme samenwerking met hoofduitvoerder Ben Bosboom en projectcoördinator Joost van Kempen van Sassevaart. Fase 2 is op 4 januari van start gegaan. Deze manier van werken is duurzaam en zeer redundant. Kwaliteitsborging is hierbij zeer belangrijk, een reden waarom Sassevaart voor ons heeft gekozen. Op 14 mei 2019 nam de Eerste Kamer de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen aan. Die wet heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid. Deze wet treedt in werking op 1 januari 2022”

Aannemerscombinatie Sassevaart verzekert zich met deze aanpak van een droge en veilge betonconstructie.

Tot besluit zegt Cousin: “Wat we nu doen is uniek voor Nederlandse begrippen. De methode die we nu toepassen geeft een controleerbare zekerheid op de waterdichting van de constructie. Belangrijk, aangezien we te maken hebben met een brakke wateromgeving. Zout water is funest voor de in het beton aanwezige wapening. Aannemerscombinatie Sassevaart verzekert zich met deze aanpak van een droge en veilige betonconstructie.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.