Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Waterdichte bouwkuipen dankzij horizontale waterglasinjecties

GWW_Soil-id_2-Vught
Vught krijgt een nieuw centrumplan, de bouwvakkers houden de voeten droog.

Tekst | Els Hekkenberg

Beeld | Soil-ID

12 april 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Bij ondergronds bouwen met hoge grondwaterstanden zijn nagenoeg waterdichte bouwkuipen noodzakelijk. De horizontale waterremmende lagen met behulp van waterglasinjecties van Soil-ID Bouwkundige Bodeminjects zijn hiervoor dé oplossing. Patrick Wolfs vertelt hoe hij de techniek in 2009 samen met zijn compagnon nieuw leven inblies. Sindsdien heeft het bedrijf al ruim 200 bouwkuipen opgeleverd.

Als alternatief voor onderwaterbeton ontwikkelde Soil-ID een moderne variant van een oude methode. Met deze specialistische funderingstechniek maak je bouwkuipen, zonder te bemalen en zonder dat de grondwaterspiegel in de omgeving zakt. Wolfs: “We hebben de methode veel sneller gemaakt en geïndustrialiseerd. Met oude installaties pompte je 12.000 tot 15.000 liter per dag, maar met onze zelf ontwikkelde machines haal je de 250.000 liter per dag.”

Parkeergarage in Leiden: de diepte in.

Met micro-elektronica en sensortechnologie is ook de monitoring van de techniek verbeterd. Wolfs: “Hiermee krijg je meer kennis van de grond en toon je aan dat je daadwerkelijk gemaakt hebt wat je belooft.” Ook denkt Soil-ID mee over het totale project: “We adviseren bijvoorbeeld over de bemaling van de bouwkuip en leggen uit waarom het bij deze techniek essentieel is om te kiezen voor zwaartekrachtbemaling.”

Waterglasinjectietechniek

Hoe werkt de waterglasinjectietechniek? “In het kort: we begrenzen de te ontgraven bouwput met dam-, diep- of soilmixwanden. Dan pompen we op injectiepunten waterglas in de grond, een paar meter onder de toekomstige vloer van de te graven bouwkuip.” Het waterglas vormt in de grond een dicht waterwerend ‘tapijt’ van grond, waterglas en harder. “Dan wordt de grond boven de bodemafsluiter gedraineerd, om grond- en hemelwater af te voeren zodat de kuip droog ontgraven kan worden.” Horizontale grondinjecties maken bronbemaling grotendeels overbodig. 

Het verschil met onderwaterbeton

Horizontale injecties hebben voordelen ten aanzien van de vaak gangbare methode van onderwaterbeton. “Als een natuurlijke waterremmende grondlaag van klei ontbreekt, dan zijn de Soil-ID waterglasinjecties een logisch alternatief.”

Ook in het kader van duurzaamheid is de methode aantrekkelijk. “Deze techniek stoot veel minder CO2 uit. De laag breekt langzaam af, waardoor je nog meer milieuvoordelen hebt.” Dat is ook goed nieuws voor aannemers en overheden die steeds kritischer kijken naar de verlaging van het grondwaterpeil en andere bouwoverlast.

Ondertunnelingen

Een project waar Wolfs erg trots op is? “We doen regelmatig ondertunnelingen voor ProRail. We maken in één weekend een totale bouwkuip, voor een tunnelelement of een dekplaat. Zonder onze methode is dat veel arbeidsintensiever.”

Naast de horizontale injecties houdt Soil-ID zich ook bezig met stabilisering van grond met waterglas, funderingsherstel en vochtbestrijding in bouwkuipen en bestaande gebouwen. “Ook maken we steeds vaker liftputten in bestaande gebouwen. Denk aan het moderniseren van een winkelcentrum, met een roltrap naar de parkeergarage toe. De meeste kelders zijn onder de grondwaterspiegel gebouwd. Een gat maken in die waterdichte bak, voor zo’n roltrap, dat vraagt om specialisten.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht