Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Waterbuffering en infiltratie-systemen beperken de overlast bij zware regenval
De P-line Max. De nieuwste kolkengeneratie. Still-Optie Vuilrooster) Het vuilrooster voorkomt dat het straatvuil in de riolering of het oppervlaktewater terechtkomt.

Waterbuffering en infiltratie-systemen beperken de overlast bij zware regenval

De klimaatverandering bezorgt ons hevige hoosbuien. De rioleringssystemen lopen dan vol en het water zoekt een uitweg via toiletpotten. Straten, pleinen en beekjes stromen over en tunnels en kelders lopen onder. Maar met de afwateringsproblemen zijn ook de oplossingen in opkomst. Waterbuffering- en infiltratiesystemen kunnen de overlast tot het minimum beperken.

Een bedrijf dat zich speciaal heeft toegelegd op de afwateringsproblematiek, is de TBS-SVA Groep. Het bedrijf zette zichzelf op de kaart met haar traditionele straatkolken en putafdekkingen. Nu brengt het ook een breed assortiment lijnafwateringsproducten, waaronder roostergoten, draingoten en verholen-/sleufgoten. Met name deze laatste zijn geschikt voor waterbuffering.

Waterbuffering met de Forte 800

“Waterbuffering is één manier om de afwateringsproblemen te lijf te gaan”, vertelt Willy Bruckers, commercieel directeur van TBS/SVA Groep. “Een mooi product is bijvoorbeeld de Forte 800; een goot met een uitwendige maat van 1,10 x 1,10 m. Een serieuze goot dus, die behoorlijk wat water kan bufferen. Zodra de gebufferde watermassa een bepaald niveau bereikt, treedt de overloopconstructie in werking en kan het water via smalle leidinkjes gedoseerd het riool verlaten.”

Infiltratie met poreuze kolken

Infiltratie is er juist op gericht om overbelasting van de waterhuishoudingstructuur te voorkomen door een gedeelte van het water al ter plekke te infiltreren. “Hiervoor hebben we kolken van poreus beton”, vertelt Bruckers. ”Door de poreuze wand kan een gedeelte van het water onmiddellijk naar buiten. Dit wordt opgevangen in een buffervoorziening rondom de kolk, opgebouwd uit lava- of kiezelsteentjes, waardoor het water langzaam in de onderliggende bodem verdwijnt. De kolk kan ook nog worden voorzien van een overloop, bijvoorbeeld naar een gracht of rioleringsbuis.”

Kolken met vuilvangzeven

Een techniek die steeds vaker wordt toegepast is de combinatie van een waterdoorlatende bestrating en een onderlaag van kunststof kratjes of kiezels. Maar hieraan kleeft ook een nadeel constateert Bruckers. “Met deze oplossing ontstaat een vrij grote kans op verstoppingen, waardoor alsnog wateroverlast ontstaat. Om dit te voorkomen kan een standaard dichte bestrating worden gelegd met vuilvangzeven, ontwikkeld voor in de speciale uitstroomkolken die weer lozen in de kratten of bufferlagen onder de bestrating. Deze kolken laten zich met de standaard kolkenzuiger eenvoudig reinigen.” TBS-SVA GROEP werk hier nauw samen met Aquaflow uit Amsterdam.

Ondertussen staan de ontwikkelingen op het gebied van afwatering bij TBS/SVA Groep nog lang niet stil. Zo introduceerde het bedrijf onlangs twee kolkenlijnen die het vuil opvangen en vasthouden en zo voorkomen dat het straatvuil in de achterliggende riolering of het oppervlaktewater terechtkomt. Deze kolken zijn uitgerust met de Putklep® die ook nog een perfect stankslot is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.