Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

“Waterbeheersing is voor een distributiecentrum van levensbelang”

Maar liefst 10.000 m2 logistiek wordt er op dit moment in Weert ontwikkeld. De Belgische vastgoedontwikkelaar Groep Heylen zoekt het al langer over de grens en is in Nederland al geen onbekende speler meer.

IMG_3157 kopiëren
Martijn: “Momenteel zitten we in de ontwerp- en calculatiefase. We bekijken hoeveel putten, kolken en pompen er moeten komen en op welke plekken. Zo ontstaat het rioleringstracé.”

Tekst | Jan Mol

Beeld | Draeckensteijn Media

29 maart 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Ook voor Nering Bögel is Groep Heylen geen onbekende. Beide bedrijven hebben er samen meerdere projecten opzitten in Nederland, waarbij Nering Bögel ervoor zorgt dat het watermanagement rondom de distributiecentra keurig verzorgd is.

We zitten bij Nering Bögel aan tafel met Pieter-Jan van Nyen, property manager bij Groep Heylen, Sam Broekx, projectleider bij DC Heylen in Weert, Martijn Heldens, projectmanager bij Nering Bögel en Henrie van Geneijgen, accountmanager bij Nering Bögel. Wat begint met een goed gesprek aan tafel, eindigt die middag met de laarzen in de modder, een paar honderd meter verderop. Het is immers een thuiswedstrijd voor Nering Bögel.

Van links naar rechts: Pieter-Jan van Nyen, property manager bij Groep Heylen, Sam Broekx, projectleider bij DC Heylen in Weert, Martijn Heldens, projectmanager bij Nering Bögel en Henrie van Geneijgen, accountmanager bij Nering Bögel.

Ruim 37 voetbalvelden groot

Groep Heylen ontwikkelt haar jongste distributiecentrum in Nederland op bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert. Een kavel van 187.000 m2, ruim 37 voetbalvelden groot. De ontwikkeling geschiedt in faseringen. Schaalbaarheid en flexibiliteit staan bij Heylen hoog in het vaandel. Pieter-Jan vertelt: “Wij zoeken zelf onze aannemers en onderaannemers en contracteren deze individueel. Om die reden werken wij voor het watermanagement op onze projecten met Nering Bögel als vaste partner. Wij bouwen en verhuren en hebben de afgelopen 5 jaar een flinke voet aan de grond gekregen in Nederland.”

DC Weert is nog niet verhuurd, wel volop in aanbouw. In Almelo is Groep Heylen ten tijde van dit schrijven behoorlijk ver met de bouw van een distributiecentrum. “We bouwen tailor made warehouses”, schetst Sam. “Op voorhand nemen we wensen van huurders mee in de bouw. Ieder krijgt wat hij wil.”

Lau: “Een complex afwateringsvraagstuk, maar wij lossen het op.”

Ook de infrastructuur rondom een DC telt mee

Pieter-Jan vervolgt: “We kijken tegenwoordig zelfs naar de infrastructuur rondom onze objecten. Inpassing in het landschap is belangrijk. Dat geldt ook voor ons project hier in Weert. Daar staan hele oude bomen die we behouden, sterker nog, zij spelen een rol in de groenvoorziening bij het DC. Een soort groene long tussen de gebouwen, in een groene omgeving waar medewerkers en bezoekers kunnen ontspannen.”

Van putdeksel naar distributiecentrum

De heren uit België leggen uit waarom juist watermanagement van levensbelang is bij een distributiecentrum. “Als je ergens geen water wilt hebben staan, dan is het in een laaddok. Veel van de waterafvoer wordt redundant uitgevoerd, we willen geen risico lopen. We voeren niet alleen af, maar bufferen ook. Nering Bögel maakt ruimte om 100.000 liter water op te vangen, daarmee kunnen we in tijden van droogte de natuur rondom het DC bewateren.”

Sam haakt in op het belang van de omliggende infrastructuur. “Vanuit de groene long van het DC kijk je uit op de monumentale molen. Dat heeft ons ertoe gebracht het DC de naam ‘Logistic Mill’ te geven.”

De heren zijn het eens over het feit dat er sprake is van een perfecte samenwerking.

Eigen maatstaven in watermanagement

Henrie schetst hoe de eerste samenwerking met Groep Heylen verliep: “We kwamen in beeld bij hun project in Venlo, waar wij het watermanagementontwerp hebben ‘omgekat’ naar de maatstaven van Heylen. Die samenwerking beviel zo goed, dat we bij elkaar in beeld zijn gebleven. Kijken we naar het project in Weert, dan is de bouw al snel duidelijk. Het watermanagementplan komt daarna pas kijken, in het werk. Pas dan kun je werken aan een rioleringsplan met pomp- en afscheidingsputten. In de huidige fase is Nering Bögel van meerwaarde voor de aannemer, we zitten aan tafel om mee te overleggen.”

Martijn vult aan: “Nering Bögel komt praktisch in beeld tijdens de bouw, zodat er bij de eerste ingebruikname al sprake is van een goed werkend afwateringssysteem. Momenteel zitten we in de ontwerp- en calculatiefase. We bekijken hoeveel putten, kolken en pompen er moeten komen en op welke plekken. Zo ontstaat het rioleringstracé.”

De hele oude bomen blijven behouden, zij spelen een rol in de groenvoorziening bij het DC.

Standaardisering van materialen

Voor Heylen past Nering Bögel zoveel mogelijk dezelfde materialen toe op de DC’s. “Als je weet wat er in de grond zit, dan kom je ook niet snel voor verrassingen te staan”, aldus Henrie. “Dan kun je ook veel gerichter onderhoud plegen.”

De heren zijn het eens over het feit dat er sprake is van een perfecte samenwerking. Een kort tripje naar de bouwlocatie toont hoe snel alles vordert. Sam wijst aan welke hallen nu gebouwd worden: “Deze eerste twee hallen die nu verrijzen moeten medio juli 2021 opgeleverd worden. Het zijn de eerste twee van vijf hallen aan de linkerzijde. Rechts komen er nog eens vijf.” Terwijl we met onze laarzen door de modder banjeren zegt Henrie: “Hier genieten wij dus van. Gewoon ons werk mogen doen in ons eigen Weert. Daar zijn we trots op.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%