Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Wat de toekomst ook brengt: wij zijn er klaar voor!
Bitumen onderzoek.

Wat de toekomst ook brengt: wij zijn er klaar voor!

Schaarste in grondstoffen, hoge bitumenprijzen, strengere milieueisen… het zijn maar enkele uitdagingen op weg naar de doelstellingen van 2030 en 2050. Latexfalt ziet innovatie, duurzaamheid en samenwerking als dé weg naar succes voor de wegenbouw, bouw en industrie. Het bedrijf fungeert als verbindende factor tussen olieraffinaderijen en afnemers en koopt bitumen in en bewerkt deze tot systemen en oplossingen in verschillende sectoren. “Als koploper in het innovatieproces voor duurzame alternatieven zien we volop kansen voor circulaire wegenbouw”, zegt Foeke Elzinga, Manager Commercie bij Latexfalt.

Co-creatie

Volgens Elzinga is het ontwikkelen van duurzaamheid echt een kwestie van co-creatie. “Zoiets moet je samendoen met klanten, (kennis)partners, Rijkswaterstaat en de olie-industrie, waar wij onze producten van afnemen. Een afwachtende houding is daarbij niet helpend, dus is het belangrijk om met de juiste mensen om tafel te zitten en beslissingen te nemen.” Een flink proces, volgens Elzinga. “We zijn met deze ambities al even bezig, hebben nog een lange weg te gaan maar zien dat het al op diverse projecten zijn vruchten begint af te werpen.”

Innoveren door co-creatie.

Levensduurverlengende onderhoudsproducten

“De stikstofdiscussie, de emissierichtlijnen, de toenemende bitumenprijzen, de schaarste aan grondstoffen en een asfaltvolume dat substantieel afneemt, zorgen voor een vlucht in levensduurverlengende producten”, constateert Elzinga. “Want als je niet vervangt, moet je alternatieve manieren zoeken om de wegen in stand te houden.” Het betreft hier niet alleen snelwegen, maar ook binnenstedelijke- en plattelandswegen. De kracht en toegevoegde waarde van Latexfalt zit in de applicaties, oplossingen en producten die ze hebben waarmee -tegen een relatief lage prijs per vierkante meter- de duurzaamheidsambities toch waargemaakt kunnen worden.

Asfalt produceren met lage temperaturen

“Het is ons doel om producten te creëren waar de markt op zit te wachten. Daarbij hoeven wij helemaal niet het wiel uit te vinden, maar zijn we juist op zoek naar partijen om te innoveren. Daarbij stellen we ons centraal op in de keten”, zegt Elzinga. Zo werkt de versterkte R&D afdeling van Latexfalt onder andere samen met TNO, de Universiteit van Delft en een aantal marktpartijen (waaronder de aannemerij). “We zijn bezig met het ontwikkelen van producten waarmee asfalt op lage temperatuur geproduceerd kan worden. De Nederlandse markt stelt 130 graden Celsius als grens, maar binnen deze samenwerking onderzoeken we of die temperatuur nog lager kan zijn.” Deze innovatieve ideeën worden vanaf de zijlijn aandachtig gevolgd door geïnteresseerde partijen in binnen- en buitenland. Elzinga tot slot: “Door te weten waar de markt behoefte aan heeft, kun je middels co-creatie innoveren naar duurzame bitumineuze producten, in het belang van een duurzame toekomst.” Latexfalt staat op de InfraTech 2023, op standnummer 1.031.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.