Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Wanneer graven kinderspel wordt

Wanneer graven kinderspel wordt

“Het moet eenvoudig zijn om een put te graven”, vinden ze bij Unicontrol. Het Deense bedrijf bouwde vervolgens een gemakkelijk te gebruiken 3D-machinebesturingssysteem voor graafmachines. Laser Control uit Mariakerke bij Gent is sinds enige tijd importeur van het baanbrekende systeem en wil daar graag de voordelen van laten zien.

De Android tablet die als bedieningsmonitor dienst doet is ook te gebruiken als afstandsbediening.

Unicontrol is een 3D-machinebesturing die in principe toepasbaar is op alle graafmachines, van mini’s en midi’s tot zware long reach graafmachines. Bij de ontwikkeling werd sterk de nadruk gelegd op eenvoud en een groot gebruiksgemak. Het Deense bedrijf draait er niet omheen als het zegt dat het “onze missie is het werk van de machinist te vereenvoudigen en onnodige uitdagingen te vermijden – daarom hebben wij een zeer intuïtief en eenvoudig te leren systeem ontwikkeld, dat geen technische voorkennis vereist. Het moet eenvoudig zijn om een put te graven.” Voor Jeroen Gees van Laser Control was dat een goede reden om met Unicontrol in zee te gaan, want de vraag naar intuïtief en daardoor gemakkelijk te gebruiken graafsystemen is groeiende.

Een echte gamechanger

Mede dankzij de unieke prijs-kwaliteitsverhouding zet het Unicontrol-systeem de 3D-wereld op zijn kop. “Alle soorten en maten graafmachines kunnen nu volledig driedimensionaal meten en dat maakt dit systeem een echte gamechanger.” Daarbij biedt de eenvoudige interface iedere machinist – ervaren of beginneling – gemakkelijk toegang tot menu’s en gegevens. Jeroen Gees: “Misschien klinkt het moeilijk en tijdrovend om een 3D-gps-besturingssysteem onder de knie te krijgen. Unicontrol 3D is hier om te bewijzen dat het niet zo hoeft te zijn. Binnen 30 minuten heeft de machinist de basistechnieken onder de knie. Slechts een paar aanrakingen op het scherm en hij is klaar om te beginnen. Je kan een hoogte ter plaatse bepalen, alsook hulplijnen definiëren, zodat u ook zonder terreinmodel nauwkeurig en snel kan werken.”

De ultra snelle sensoren houden de machinist constant nauwkeurig op de hoogte van de werkvoortgang.

Overal sensoren

Unicontrol 3D maakt gebruik van speciale sensoren op de bak en/of kantelrotator, op de stick, dubbele giek en zelfs op de zwenkgiek (handig bij minigravers). De ultrasnelle sensoren houden de machinist constant nauwkeurig op de hoogte van de werkvoortgang. Bij kantelrotators met een eigen positioneringssysteem kan dat signaal prima dienen als input van het Unicontrol 3D-systeem. Jeroen Gees: “Continu wordt gekeken wat de kwaliteit van uw positie is, hetgeen resulteert in een snelle en nauwkeurige uitvoering.”

Unicontrol 3D maakt gebruik van speciale sensoren op de bak en/of kantelrotator, op de stick, dubbele giek en zelfs op de zwenkgiek (handig bij minigravers).

Bewaren in de cloud

Alle gegevens van Unicontrol 3D worden in de cloud opgeslagen, waarbij aansluiting op bestaande cloudoplossingen geen enkel probleem is. Jeroen Gees: “Met slechts enkele muisklikken kunt u projectbestanden uploaden van de desktop op kantoor naar de tablet op de werf. U heeft altijd toegang tot uw gegevens, ongeacht de locatie. De cloud-oplossing van Unicontrol helpt u tijd te besparen en een papierloze bouwwerf uit te bouwen.” De te importeren terreinmodellen maken gebruik van open formats zoals XML en DXF.     

Blijvende focus op service
Jeroen Gees richtte Laser Control in 1997 samen met zijn vrouw Nathalie Devooght op en maakte al meteen duidelijk waar hun focus ligt: “Van bij de start hebben we ons geprofileerd als servicebedrijf. Als wij een nieuw product willen verkopen, zullen we eerst naar het servicetraject kijken en worden onze techniekers opgeleid.” Voor toekomstige gebruikers van Unicontrol 3D is dat een hele geruststelling. Zo biedt het Android systeem waarop Unicontrol 3D draait de mogelijkheid voor Laser Control om het scherm op afstand over te nemen en zo support te bieden en oplossingen te regelen. Dat alles zonder meerkosten voor de gebruiker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.