Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Waar komen we vandaan? En waar staan we nu?
De trillingsvrije systemen van Funderingstechnieken Verstraeten. Deze palen zijn stuk voor stuk herwonnen en op display gesteld in Oostburg.

Waar komen we vandaan? En waar staan we nu?

Eigenlijk hebben de trillingen van boorstellingen altijd problemen veroorzaakt. Ook al was daar eind jaren vijftig nog weinig aandacht voor. Dat had ook niet zoveel zin, heien was eenvoudigweg de enige manier om gebouwen te funderen. Ed Revoort doorloopt de funderingsgeschiedenis, van de bonkende heistelling tot de trillingsvrije technieken van vandaag. 

Ed Revoort, directeur van Funderingstechnieken Verstraeten, draait ruim 40 jaar mee in de funderingswereld en volgde de ontwikkelingen op de voet. “Terugkijkend was niemand gelukkig met de heistelling”, constateert hij. “Vanaf het eerste moment veroorzaakten de trillingen problemen in de directe omgeving. De problemen waren wellicht minder groot, maar riepen absoluut vragen op.”

Heien met flinke klappen

Sec gezien moet een fundering de last van een gebouw overbrengen naar een draagkrachtige laag, die wordt opgezocht met palen. “Aanvankelijk koos men hiervoor houten palen”, vertelt Revoort, “die met flinke klappen de grond ingingen. Maar al vanaf het eerste moment werd nagedacht over andere manieren. We zagen heipalen voor ons die met een draaiende beweging in de grond werden geboord, het liefst grondverdringend waardoor geen grond naar boven hoefde te worden getransporteerd.”

In Bolsward bood de Fundex boorstelling uitkomst bij de uitbreiding van het gemeentehuis.

Grondverdringend funderen

De firma’s De Wit en De Waal brachten in die tijd al een grondverdringende funderingstechniek op de markt. Een techniek met ongekende voordelen. De palen zakten na boring niet meer verder de grond in, waardoor ze volledig konden worden belast. Storende geluidsoverlast en scheuren en verzakkingen bij omliggende gebouwen bleven uit, waardoor veel funderingsbedrijven de techniek later overnamen.

De funderingsmachines

“Dit was voor Funderingstechnieken Verstraeten het moment om de machines te ontwikkelen die de palen in de grond konden boren”, vertelt Revoort. “We brachten de machinebouw onder in een aparte bv en beschermden de ontwerpen met patenten. De basis voor de Fundex-funderingstechnieken was gelegd, een innovatieve techniek voor trillingsvrij boren. Andere (familie)bedrijven specialiseerden zich in funderingstechnieken in brede zin en verkochten later hun bedrijf aan de grote aannemers. Deze konden hierdoor meerdere methoden aanbieden. Fundex bleef overigens zelfstandig.”

Het trillingsvrije systeem staat klaar voor de uitbreiding van Rustenburg in Voorburg.

Gefundeerd advies

‘Door deze keuzemogelijkheid ontstond er behoefte aan advies. Wanneer konden prefab betonpalen worden ingezet? Wanneer voldeden ze aan de veiligheidsvoorschriften en hadden ze wel het gewenste draagvermogen? “De overheid (NEN) bepaalde in 2017 dat voor iedere partij die deze laatste vraag niet exact kon beantwoorden, de parameters 30% naar beneden werden bijgesteld. De regel moest partijen stimuleren om met goede bewezen proefresultaten terug te komen. Maar de aannemers verhoogden enkel het aantal palen, nog niet geremd door enige ambitie op het gebied van duurzaamheid, CO2-reductie of energiebesparing.”

Duurzaam. Trillingsvrij. Geluidsarm

“Gelukkig ligt ook die periode achter ons”, besluit Revoort. “Zoals veel andere funderingsbedrijven beschikt Funderingstechnieken Verstraeten over de rekenmethode die het draagvermogen tot op de kilo nauwkeurig berekent. Daarnaast hebben we de technieken om palen zestig tot zeventig meter de grond in te brengen, passend bij de hedendaagse hoogbouw. We kunnen nieuwe funderingen aanleggen en bestaande funderingen aanpassen en dat allemaal geluidsarm en trillingsvrij. We hebben de boortechniek mede ontwikkeld. Dat merk je.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.