Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Vox Amalia start eerste klus

Vox Amalia start eerste klus

Van Oord’s sleephopperzuiger Vox Amalia is medio maart 2020 gestart op haar eerste project. Bij Den Helder versterkt het gloednieuwe schip de kust door ruim 3,5 miljoen kubieke meter zand aan te brengen. De opdracht om de kustlijn te verstevigen werd gegund door Rijkswaterstaat.

Door stromingen in de zee ontstaan van nature diepe geulen in de zeebodem. Voor de kust van Den Helder ligt zo’n diepe geul, die langzaam richting land beweegt. Met alle gevolgen van dien. Om verzwakking van de kust te voorkomen, wordt de geul door Van Oord nu opgevuld met zand uit de Noordzee. Zo’n 10 kilometer uit de kust zuigt de Vox Amalia zich vol met zand van de zeebodem. Via een zuigkop en pijpleiding komt het zand, vermengd met zeewater, in het laadruim van het schip. Het schip vult vervolgens de geul voor de kust op door zand te storten.

Zo’n 10 kilometer uit de kust zuigt de Vox Amalia zich vol met zand van de zeebodem.

 

Sleephopperzuiger

Sleephopperzuiger Vox Amalia heeft een lengte van 158 meter, een breedte van 36 meter en een laadvermogen van 18.000 kubieke meter. Het schip is gebouwd in Spanje in opdracht van Van Oord en wordt onder meer ingezet voor landaanwinning, het aanleggen of uitbreiden van haveninfrastructuur en kustversterking. De komende periode is de Vox Amalia goed te bewonderen vanaf het Noord-Hollandse strand en de duinen ter hoogte van Den Helder.

In december 2018 werd het schip door Hare Majesteit Koningin Máxima gedoopt in Rotterdam in aanwezigheid van 1.400 medewerkers en gasten, tijdens de viering van het 150-jarig bestaan van Van Oord. Geleidelijk aan zijn alle installaties tussen april en oktober 2019 in bedrijf gesteld. Onlangs vond de laatste proefvaart plaats. Het schip is onderdeel van Van Oord’s nieuwe generatie sleephopperzuigers waarbij de focus ligt op energy efficiency voor een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk.

Het kustonderhoud bij Den Helder vindt plaats tussen Huisduinen en de Donkere Duinen en moet ervoor zorgen dat de kop van Noord-Holland de komende jaren weer goed beschermd is tegen de zee. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.