Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Vooroplopen in datagedreven werken in de ondergrondse infrastructuur
GOconnectIT en Geodan kunnen met high-end geo-IT-oplossingen de infrasector naar versie 2.0 brengen om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

Vooroplopen in datagedreven werken in de ondergrondse infrastructuur

Niet in de laatste plaats vanwege de introductie van drie grote wijzigingen vanuit de centrale overheid die ervoor moeten zorgen dat de bouw en infra anders gaan werken en beter omgaan met integrale uitdagingen. Reden voor GOconnectIT en Geodan om als bedrijven samen te gaan en met high-end geo-IT-oplossingen de infrasector naar versie 2.0 te brengen om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

“De Nederlandse overheid en uitvoeringsorganisaties hebben altijd voorop gelopen met het in kaart brengen van de ondergrond”, zegt Bert Scholten, directeur van Geodan. “Vanaf 2010 is er bovendien iets bijzonders gebeurd waarin Nederland internationaal gezien de enige is: de Basisregistratie Ondergrond (BRO). De aannemerij is sinds 1 januari 2021 verplicht voor grote infrastructurele werken om de BRO te gebruiken. Als Geodan zijn we expert in het analyseren van die data voor de specifieke toepassingen. GOconnectIT zorgt er op zijn beurt voor dat die data op de juiste plek en op het juiste moment beschikbaar is. Maak daar gebruik van”, luidt het advies. Edwin van Rooijen, directeur van GOconnectIT, vult aan: “Diverse wegenbouwprojecten zijn in het verleden stopgezet vanwege zaken die voorkomen hadden kunnen worden op het moment dat de BRO was geraadpleegd.”

In de ondergrondse infrastructuur loopt Nederland absoluut voorop in de wereld als het gaat om slim en geautomatiseerd werken. Toch zijn er nog serieuze stappen te maken.

CROW 500 en DSO

Een andere uitdaging waar de infrasector mee moet gaan ‘dealen’, is de CROW 500-richtlijn zorgvuldig graven. Van Rooijen: “Deze richtlijn gaat over het voorkomen van graafschade aan kabels en leidingen en is al sinds 2017 van kracht. Er werd echter niet op gehandhaafd om de sector de tijd te geven de richtlijn te implementeren. Vanaf 1 januari 2022 wordt er wel actief op gehandhaafd. Daarmee zijn onder andere grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte verplicht om vooraf informatie over de ondergrond en ondergrondse assets te vergaren, risico’s in te schatten, enzovoort. Veel partijen zijn zich nog niet bewust van wat er precies op hen af gaat komen. Ook hier is weer data voor nodig om geautomatiseerd analyses te kunnen doen, zodat in de uitvoering minder schades gemaakt worden en er slimmer en veiliger gewerkt kan worden.”

Het derde aspect dat de (ondergrondse) infrastructuur raakt, is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), met name toegespitst op de vergunningverlening en toezicht. Het is volgens Bert de grootste wetswijziging sinds de Tweede Wereldoorlog die bovendien heel veel zaken raakt. “Het centraliseert alle vergunningsloketten. De wetgeving gaat pas 1 juli volgend jaar in, maar kan nu al impact hebben op de voorbereiding van grote infrastructurele projecten.”

GOconnectIT beschikt over een ongelooflijke domeinkennis met veel specialisten in de infrasector. “Sinds 2010 hebben we een grote versnelling gebracht bij bedrijven actief in de ondergrondse infrastructuur door tablets naar de markt en in het veld te brengen om processen te optimaliseren en slimmer en veiliger te kunnen werken”, zegt Edwin. “Geodan is op zijn beurt dé specialist in Nederland op het gebied van data en geavanceerde technologie in verschillende sectoren. Ze kunnen toveren met data en dat combineren met technieken als 3D, VR, AR, AI en machine learning. Door het bundelen van onze krachten kunnen we zowel technologie als data naar de aannemerij brengen om alle toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden én te voldoen aan de wetgeving. Zonder technologie en data gaan we de maatschappelijke opgave die we moeten tackelen niet aankunnen. Innovatie is cruciaal.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.