Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Voordelen van elektrische trucks
Screenshot

Voordelen van elektrische trucks

De truckbranche maakt zich op voor een elektrische truckrevolutie. Wat zijn de voordelen van elektrische trucks? We zetten ze voor u op een rijtje. Ook leggen we hieronder uit welke nadelen er zijn.

Stillere steden

Lawaai is belastend voor mens en milieu. Elektrische trucks geven aanzienlijk lagere geluidsniveaus en minder geluidsgerelateerde verontreiniging. TTM ondervond vorig jaar zelf hoe stil elektrische trucks zijn vergeleken met dieseltrucks, toen zij de kans hadden de nieuwe Volvo FL Electric te testen. Bekijk het in de onderstaande video.

Schonere stadslucht

Elektromobiliteit speelt een belangrijk rol in de ambitie van Volvo Trucks voor nul emissies. We werken samen met steden over de hele wereld die actief op zoek zijn naar verbetering van de luchtkwaliteit. Elektrische trucks dragen bij aan deze luchtkwaliteit doordat zij, in vergelijking met dieseltrucks, weinig NOx en fijnstof uitstoten.

Betere doorstroming

Stillere trucks maken het mogelijk om taken buiten de drukke uren en venstertijden uit te voeren, zoals in de vroege ochtend, laat in de avond of zelfs ’s nachts. Dit vermindert de belasting op de wegen tijdens de spitsuren. Ook mileuzones vormen geen obstakel meer en kunnen zelfs gebouwen worden binnengereden met een elektrisch voertuig.

Minder service en onderhoud

Een elektrisch voertuig heeft circa 30% minder bewegende onderdelen dan een voertuig met een reguliere motor. Dit betekent minder servicebeurten en geringere onderhoudsbehoeften.

Betere werkdagen voor de chauffeur

Elektrische trucks vergemakkelijken het leven van chauffeurs. Een stillere aandrijving met nul emissies vormen de basis voor een aanzienlijk verbeterde werkomgeving, zowel in als buiten het voertuig. En omdat een elektrische truck over volledig vermogen en koppel beschikt vanuit stilstand, en er tegelijkertijd aanzienlijk minder vibraties van de aandrijflijn zijn, geeft dit ook een plezierige rijervaring.
 

Beter imago van uw transportbedrijf

De wensen die verladers aan transportbedrijven stellen als het gaat om de duurzaamheid van hun transportoplossingen, worden steeds strenger. Door in te zetten op duurzame transportoplossingen zoals elektrische trucks, verzekert u zichzelf van een sterk imago richting klanten en daarmee ook van een grotere kans om aan de wensen van deze klanten te kunnen blijven voldoen.

Nadelen elektrische trucks

Waar voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Dit zijn de nadelen van elektrische vrachtwagens:

• Infrastructuur is nog onvoldoende ontwikkeld.
• Een elektrische truck is momenteel duurder dan een dieseltruck.
• Accu’s maken de truck zwaarder. Wanneer een truck in Europa is uitgerust met meer dan vier accu’s, kan het laadvermogen hierdoor worden verminderd.
• Elektrische voertuigen brengen nieuwe milieu- en maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Waar de accu’s worden geproduceerd en hoe ze worden geladen, heeft een grote invloed op hoe schoon de technologie is.
• Een van de grootste struikelblokken voor de uitbreiding van het aantal elektrische trucks is de angst dat het voertuig een bestemming niet zal kunnen halen door problemen met de accu(lading). Speciale planningssoftware kan hiervoor een oplossing zijn.

In dit artikel leest u wat de overstap naar elektrische trucks betekent voor uw werkzaamheden en hoe u voor deze uitdagingen een oplossing kunt vinden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.