Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Vooraf beproeven voorkomt afkeur achteraf

Schermafbeelding-2020-09-25-om-09.49.11
Door vooraf te beproeven in het werk, kan afkeur achteraf worden voorkomen.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Enviro Quality Control

24 december 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Enviro Quality Control BV verricht inspecties bij de aanleg van kunststof geomembranen voor afdichting van vuilstortplaatsen, IBC-werken en reststofbergingen. “We zijn een onpartijdig en onafhankelijk inspectieorgaan (type A) en sinds 2005 als eerste in Nederland geaccrediteerd onder nummer I188 van de inspectienorm NEN-EN-ISO/IEC 17020 door de Raad voor Accreditatie”, zegt directeur-eigenaar Andries Steerenberg, die tevens het lekdetectie- en lokaliseringssysteem Geologger op de Nederlandse markt heeft geïntroduceerd.

Een inspectie door Enviro is grondig en betrouwbaar.

Door vooraf te beproeven in het werk, kan afkeur achteraf worden voorkomen. “We verzorgen onder meer de kwaliteitsbewaking en inspectie van onder- en bovenafdichtingsconstructies van afval- en reststofbergingen en verrichten inspecties bij de aanleg van een werk waarin een IBC-bouwstof wordt toegepast conform protocol AS 6901. Ook het uitvoeren van inspecties tijdens de gebruiksfase van een IBC- werk voor protocol AS 6902 nemen we voor rekening”, legt Steerenberg uit. “We volgen daarbij de internationale normen en hebben een ministeriële erkenning voor het uitvoeren van de inspecties.”

Strenge eisen

Een inspectie door Enviro is grondig en betrouwbaar. “De interne kwaliteitsprocedure waarborgt de kwaliteit van ons werk. Maar misschien is de beste waarborg voor onze kwaliteit wel onze mentaliteit. Werk moet goed worden uitgevoerd. ‘Zand erover’ is niet onze manier om met kleine slordigheden om te gaan”, stelt Steerenberg resoluut. Enviro maakt gebruik van uitsluitend gekalibreerde meetmiddelen. “Om de kwaliteit van de kunststoflasverbindingen te controleren bijvoorbeeld, baseren we ons ook op de Duitse DVS-richtlijnen, waarbij de eisen aan het afpelgedrag en de sterkte van de lasverbinding duidelijk stringenter zijn als bij de Nederlandse protocollen. Een afpel in de lasverbinding van 20% is hierbij niet acceptabel.” 

Enviro maakt gebruik van uitsluitend gekalibreerde meetmiddelen.

Geologger

De mogelijkheid om al bij aanleg van kunststof geomembranen een inspectiehulpmiddel in te bouwen, werd door Enviro naar Nederland gehaald. Steerenberg: “Het lekdetectie- en lokaliseringssysteem, Geologger, is sindsdien één van onze specialismen. Met Geologger is het mogelijk om lekkage in een folieafdichting te signaleren en zelfs de exacte plaats van de lekkage te bepalen, zodat meteen een reparatie kan worden uitgevoerd. Bij een standaard combinatieafdichting wordt lekkage pas ontdekt als er water in het stortlichaam wordt aangetroffen of als er in het grondwater in de directe omgeving verontreinigingen worden aangetroffen. Het kan jaren duren voordat men erachter komt dat er een lek is. Bovendien weet men dan nog niet waar het lek zit, zodat reparatie niet mogelijk is. Geologger biedt die zekerheid wel. Preventieve vervanging van de bovenafdichting kan daarmee worden voorkomen.”

De mogelijkheid om al bij aanleg van kunststof geomembranen een inspectiehulpmiddel in te bouwen, werd door Enviro naar Nederland gehaald.

RijnlandRoute

Deze nieuwe wegverbinding tussen Katwijk en de A44 bij leiden wordt deels verdiept aangelegd. Hierbij wordt een folieconstructie van 100.000 m2 toegepast die in opdracht van Boskalis door Enviro Quality Control BV wordt geïnspecteerd. Het lekdetectiesysteem Geologger zal hier ook worden toegepast.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht