Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Voor hetzelfde geld glasvezel deuvels en koppelstaven

Voor hetzelfde geld glasvezel deuvels en koppelstaven

Aanmerkelijk lichter, sterker en duurzamer alternatief voor staal 

Fiber Dowels kan sinds kort glasvezel deuvels en koppelstaven leveren voor de prijs van de gebruikelijke stalen varianten. Hiermee hoeven de voordelen van glasvezel, zoals een aanmerkelijk lager gewicht, grotere treksterkte en hogere duurzaamheid niets meer extra te kosten. Zo wordt de wegenbouw een belangrijk alternatief geboden, waarmee tevens een bijdrage wordt geleverd aan het milieu.

Deuvels en koppelstaven – of ankerstaven zoals de Vlamingen het noemen – worden al sinds mensenheugenis vervaardigd van staal. Daarmee wordt weliswaar de vereiste trek- en buigsterkte verkregen, maar zoals iedere betonwerker weet, brengt het ook een behoorlijk gewicht met zicht mee. Glasvezel deuvels en koppelstaven zijn zo’n vier keer lichter dan stalen exemplaren, terwijl ze tevens betere mechanische eigenschappen hebben. Met een treksterkte van 600 – 1600 N/m² is de glasvezel deuvel drie keer sterker dan een traditionele stalen deuvel, die een treksterkte heeft van 200-550 N/m². Bovendien hebben lage temperaturen geen invloed op de treksterkte, zoals bij staal wel het geval is. Testen hebben tevens uitgewezen dat ook de buigsterkte en het zogeheten bezwijkmoment hoger liggen dan bij stalen varianten. En, niet onbelangrijk voor de calculator, de prijs van glasvezel is altijd gelijk en niet afhankelijk van de staalprijs, die nu eenmaal altijd in beweging is.

Fiber Dowels

Alleen maar voordelen
Voeg bij dit alles de onbegrensde levensduur, doordat glasvezel niet corrodeert, en een aanmerkelijk lagere CO2 uitstoot dan bij de productie van staal, en de toepassing van glasvezel deuvels en staven biedt ook belangrijke milieuvoordelen. Chloride en fosfaten tasten de glasvezel koppelstaven en deuvels bovendien niet aan. De thermische geleidbaarheid van de composiet is 100 keer lager dan dat van staal, terwijl het wel radiogolven geleid. Hierdoor zijn de glasvezel staven en deuvels ook bij uitstek geschikt voor terreinen waar bijvoorbeeld magnetisch geleide voertuigen rijden, zoals containerterminals. Kortom, uitsluitend voordelen, tegen een prijs die vergelijkbaar is met die van stalen deuvels en koppelstaven.

Diverse maten
Fiber Dowels levert de glad afgewerkte deuvels voor de Nederlandse markt in de maten 25/500 mm en 22/500 mm (diameter/lengte). Voor de Belgische markt zijn de glasvezel deuvels te verkrijgen van 25/600 mm en 22/600 mm (diameter/lengte). De geprofileerde koppelstaven, die in betonverhardingen worden aangebracht om horizontaal uiteendrijven van de platen te voorkomen, worden geleverd in diktes van 16 en 20 mm met lengtes van respectievelijk 6 en 8 meter. Voor prijsopgaaf en nadere informatie kan het beste direct contact worden opgenomen met Fiber Dowels, www.fiberdowels.com, tel:+31619403709, of [email protected].

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.