Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Voor elk type machine een radiografisch besturingssysteem met op maat gemaakte buikzender

Voor elk type machine een radiografisch besturingssysteem met op maat gemaakte buikzender

Goed functioneren van machines valt of staat met het besturingssysteem. De engineers van Hetronic uit Weesp weten dat als geen ander. Naast standaard systemen (van kleine tot grote aantallen) voor machinebouwers ontwerpen en bouwen ze ook radiografische besturingssystemen op maat voor unieke machines en werksituaties. Daar gaan ze ver in: tot aanpassen van de firmware aan toe. Dat alles om de klant – u dus – zo veilig, efficiënt en economisch verantwoord te laten werken.

Aan de Amsterdamse Herengracht levert de Beens Groep specialistisch maatwerk bij het vernieuwen van de kademuren. Dat gebeurt met een door Van den Heuvel Werkendam geleverde MP70 TC (Tool Carrier) funderingsmachine, waarmee vanaf een drijvend ponton stil en trillingvrij buispalen de grond worden ingebracht. Een Tool Carrier kan worden voorzien van uiteenlopende uitrustingsstukken, zodat de machine kan boren, heien of trillen. Dat levert een grote hoeveelheid instellingsmogelijkheden op voor de machinist. Aangezien die zijn werk veilig en efficiënt op afstand doet, is een gemakkelijk te bedienen radiografisch besturingssysteem noodzakelijk. Hetronic adviseerde voor de MP70 TC een op maat gemaakte NOVA XXL buikzender met RX ES ProfiNET radiografische ontvanger. Die is snel en feilloos te integreren in de PLC structuur van de klant. Door zijn unieke versleutelde code kan hij alleen met de eigen zender worden geprogrammeerd. Vanwege de drukke omgeving is gekozen voor de extra veilige Frequency Hopping techniek, waardoor de machine niet spontaan zal uitvallen bij verstoring door externe frequenties.

Voor het plaatsen van de damwanden langs de Amsterdamse Herengracht zet de Beens Groep een op afstand bedienbare Tool Carrier in.

Voor elk type zwaar materieel

De NOVA-XXL 4.3” is één van de paradepaardjes van Hetronic. De radiografische buikzender is inzetbaar bij elk type zwaar materieel, zoals rupskranen, locomotiefbesturing, material handling en, zoals in Amsterdam, bij een funderingsmachine. De zender biedt de allernieuwste machine-to-human interface technologie. Het 4.3 inch TFT LED-kleurenscherm is optioneel te verrijken met een Touch-layer met aanraakfunctie, voor directe terugkoppeling en het instrueren van de machine of instellen van parameters.

Met het grootste bedieningspaneel van de NOVA-familie heeft de buikzender ruimte voor veel proportionele functies. Dat leek voor de MP70 TC een uitkomst, maar later bleek toch dat maatwerk nodig was. “Geen probleem”, zo vertelt Xander Speelman, accountmanager van Hetronic. “Doordat wij de radiografische besturingssystemen in-house ontwerpen en produceren met Nederlandse engineers, kunnen wij binnen 4 tot 6 weken een custommade systeem opleveren. Een teamprestatie waar wij trots op zijn!”

Werktekening van de speciaal voor Van den Heuvel naar tien joysticks uitgebreide buikzender NOVA XXL 4.3.

Van acht naar tien joysticks

“Toen we gevraagd werden om een radiografisch besturingssysteem voor een modulair opgebouwde MultiPurpose machine te ontwerpen, grepen we deze kans met beide handen aan”, aldus Speelman. Het bleek een complexe opgave, want de Tool Carrier is uitgerust met drie hefmogelijkheden. Om die optimaal te besturen, legde Van den Heuvel een harde eis op tafel. Om alle verschillende functionaliteiten optimaal te laten uitvoeren, waren in totaal tien joysticks nodig. Echter, de standaardconfiguratie van de NOVA-XXL had maximaal acht joysticks.

Tijd om het vernuft van de in-house engineeringsafdeling in te roepen. Nadat er een custom design was gemaakt voor de gevraagde tien joysticks werd ook de firmware van de zender aangepast op deze nieuwe configuratie. Door het snelle schakelen met de eigen engineersafdeling van Hetronic kon de custommade NOVA XXL met tien joysticks al binnen enkele weken worden opgeleverd en kon de Beens Groep mooi op tijd beginnen aan de Amsterdamse klus.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.